banner-image

Objavljen tender za PKB, početna cena 104,5 miliona evra

Ministarstvo privrede objavilo je tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata „Beograd“ (PKB), s početnom cenom od 104,5 miliona evra.

Rok za prijavu ističe 10. septembra ove godine, a pravo učešća imaju pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda.

U oglasu sa javnim pozivom za podnošenje ponuda za prodaju imovine PKB-a, objavljenom u današnjoj „Politici“, navodi se još jedan uslov – da su zainteresovani kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Na tenderu je dozvoljeno učešće i konzorcijumima, koji imaju najmanje 51 odsto učešća.

Prodaje se ne samo imovina PKB-a već i zavisnih društava Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema, zalihe rezervnih delova i stado.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Procenjena vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Izvor:RTV