banner-image

Suncokret kreće od 23,60 dinara, konačna cena se ne zna

Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji, “Viktorija logistic” objavila je juče akontne cene za ovogodišnji rod ove uljarice. Kilogram će plaćati 23,60 dinara plus PDV.

Ta cena odnosi se na zemljoradničke zadruge, a kako ističu u ovoj kompaniji, ona nema uticaja na konačnu cenu suncokreta. Ostali otkupljivači, odnosno uljare, još uvek nisu obnarodovale uslove otkupa, ali već godinama unazad uglavnom prate poteze “Viktorije” pa se tako očekuje i sada.

– Tek je početak žetve i u ovom trenutku ne možemo govoriti o konačnoj ceni. Izašli samo sa akontnom cenom i uslovima prijema, a uskoro ćemo krenuti da objavljujemo i dnevne cene – izjavio je za “Agrosmart” direktor “Viktorija logistike” Mladen Jovanović.

Naglasio je da je akontna cena privremena, a da će se ova kompanija spram kretanja na tržištu opredeliti za konačnu.

-Ovo je i neki vid alata koji korsitimo da bismo mogli da obezbeđujemo novac za naše partnere. U svakom slučaju, uslove otkupa određujemo na osnovu cena u okruženju. Mimo njih ne možemo da formiramo naše cene, jer sva su okolna tržišta postala sistem spojenih sudova i uslovljeni smo time – kazao je Jovanović.

Podsetimo, prošle godine, kada su predavali suncokret, poljoprivrednici su dobijali akontne cene koje su se kretale od 33 do 36 dinara sa PDV-om, a konačna cena bila je 35,5 dinara (plus PDV za pravna lica).

Inače, prema saznanjima Agrosmarta “Viktorija” planira da otkupi oko 200.000 tona suncokreta roda 2018, a sledeći najveći kupac u Srbiji je „Bimal“ iz Brčkog, koji prerađuje ovu uljaricu u „Suncu“ iz Sombora i koji će otkupiti oko 150.000 tona. Od 80.000 do 100.000 tona kupiće uljara „Banat“ Nova Crnja, a oko 60.000 tona kompanija „Gebi“ iz Čantavira.

Direktor Fonda za žito Vukosav Saković izjavio je za Agrosmart da se očekuje veoma dobar rod i da ćemo suncokreta imati i za izvoz.

-Zasejan je na 245.000 hektara, a prema sadašnjem stanju rod bi mogao da bude izvanredan. Očekuje se prinos od preko tri tone po hektaru, odnosno oko 750.000 tona. Domaći prerađivači preradiće između 600.000 i 650.000 tona, a ostatak će ići na strana tržišta – kazao je Saković, ne želeći da komentariše cenu koju je obnarodovala „Viktorija“.

Prema nezvaničnim informacijama konačna cena suncokreta mogla bi da iznosi 260 evra po toni, „franko fabrika“.

Uslovi – vlaga do 20 odsto, primese 10 odsto, isplata odmah

U uslovima otkupa suncokreta roda 2018. godine „Viktorija logistik“,navela je da se prima suncokret sa maksimalnom vlagom do 20 odsto i primesama do 10 odsto.  Baza za obračun je vlaga ispod devet odsto i primese dva odsto. Za vlagu veću od 15 odsto naplaćuju se troškovi sušenja u iznosu od 0,35 dinara po procentu vlage iznad 15 odsto. „Viktorija logistik“ se obavezuje da akontne cene isplati odmah po isporuci, obračunu i ispostavljanju računa za merkantilni suncokret.

S. Gluščević