banner-image

Za mlade i navodnjavanje 380,6 miliona od Pokrajine

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je 595 ugovora vojvođanskim poljoprivrednicima koji su dobili bespovratna sredstva na konkursu za podršku mladima u ruralnim područjima  i za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje. Ukupna vrednost investicija je oko 614 miliona dinara, od čega je učešće iz pokrajinskog budžeta 380,6 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević naveo je da je u okviru nove mere podrške mladim poljoprivrednicima do 40 godina za start-ap program, koja je usaglašena između Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinske vlade, namera se i na ovaj način doprinese demografskoj obnovi ruralnih područja u Vojvodini. 

On je naveo da su potpisani ugovori sa 165 mladih poljoprivrednika za podršku investicijama za razvoj primarne biljne i stočarske proizvodnje. Vrednost tih  investicija je 241 milion dinara, pri čemu je učešće Pokrajine 200 miliona dinara, ili 84,07 odsto.

„Činjenica da je maksimalan iznos po ovom konkursu 1,5 miliona dinara, a da je nivo subvencije i do 90 odsto u odnosu na ukupnu investiciju, vrlo jasno govori o finansijskoj stimulaciji mladih ljudi koji žele da se bave poljoprivredom“, kazao je Radojević  i naveo da ovakav nivo subvencije nije do sada zabeležen kada je u pitanju podrška domaćoj poljoprivredi.

Radojević je naveo i da je za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje danas potpisano 430 ugovora. Investicije u sisteme za navodnjavanje iznose 373 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila  sredstva u visini od 180 miliona dinara, ili 48,45 odsto. Realizacijom ovih investicija biće obezbeđeno navodnjavanje novih 1798,27 hektara oranica.

(Agrosmart)