banner-image

Rasprava o stečaju Azotare odložena za septembar

Umesto rasprave o osnovanosti razloga za uvođenje stečaja u HIP Azotaru Privredni sud u Pančevu odlučio je  da suđenje odloži. Na inicijativu Ministarstva privrede a zbog kašnjenja u realizaciji socijalnog programa u Azotari Privredni sud je raspravu odložio za mesec dana. Novi susret po temi stečaja u Azotari biće 10. septembra 2018. godine.

Ovakvoj inicijativi nije se protivio ni advokat Miodrag Parlać, zastupnik Azotare. Obe strane na sudu, Ministarstvo privrede koje predstavlja državno pravobranilaštvo iz Zrenjanina i zastupnik Azotare bile su danas za sedmodnevno odlaganja što sudu nije bilo prihvatljivo.

Raspravi u privrednom sudu su prisustvovali i predsednici Samostalnog i Sindikata smenski radnika Azotare – Gradiša Živanović i Aleksandar Božić. Kako se od njih moglo čuti na osnovu programa zbrinjavanja tehnološkog viška Azotaru je do petka napustila velika većina zaposlenih. I to tako što su dobili otpremnine prema ranijim dogovorima u punom iznosu. Preostalo je još da otpremnine budu isplaćene za više od 50 zaposlenih kojima će one biti obračunate po kolektivnom ugovoru.

Gradiša Živanović istakao je da je zadovoljan odlaganjem odlučivanja o stečaju u Azotari poželevši da se toliko dugo odloži da na kraju ne bude ni proglašen. Aleksandar Božić bio je zadovoljan odlaganjem da bi se realizovao socijalni program. Ocenio je ipak da je novo sudjenje trebalo zakazati ranije kako se u Azotari ne bi dogodio vakum, posebno ako se računa da Azotara ima šanse da obnovi proizvodnju.

Zastupnik Azotare Miodrag Parlać danas je “opreza radi” pred Privrednim sudom izjavio da se Azotara protivi uvođenju stečaja.

Početkom jula obelodanjenja je namera Vlade Republike Srbije da Azotara ode u stečaj zbog “prezaduženosti”. Svi radnici su prihvatili ponudu budu iskazani kao tehnološki višak a da za uzvrat dobiju otpremine čiji je maksimalnih iznos 12.000 evra. Azotara ne radi ali na ima uskladištene veće količine veštačkog đubriva kao i značajnu količinu amonijaka koji je neophodan za eventualno pokretanje proizvodnje.

Izvor:013info