banner-image

Italijijanski pčelari traže zabranu uvoza meda iz Kine

Nacionalna unija italijanskih asocijacija pčelara traži zabranu uvoza meda iz Kine, što je kako navode, u interesu italijanskih proizvođača i potrošača.

U dokumentu koji je upućen Ministarstvu poljoprivrede navedeno je da standardi za med u Kini ne odgovaraju standardima EU i Italije. Tako, prema evropskim standardima, med je definisan kao proizvod koji proizvode pčele, u koji je zabranjeno dodavanje stranih sustanci ili uklanjanje polena i drugih prirodnih komponenti iz njega.

S druge strane, propisi u Kini omogućavaju industrijsku preradu meda, što značajno menja njegove karakteristike. Takođe je napomenuto da, kako je tokom poslednjih 15 godina u pčelarstvu u mnogim zemljama došlo do krize, Kina stalno povećava prooizvodnju meda, s neznantim porastom broja pčelinjih zajednica. To je razlog što italijanski proizvođači sumnjaju da se pod deklaracijama prirodnog meda u Kini povećava proizvodnja zamena iz različitih sirupa i da Kina snosi veliki deo krivice zbog činjenice da je med u svetu postao jedan od najčešće falsifikovanih proizvoda.

Prema procenama američkih stručnjaka, med je na trećem mestu na listi ovih proizvoda posle mleka i maslinovog ulja.

Izvor:SEEbiz