banner-image

Azotari stečaj, a Er Srbiji i Fijatu subvencije

Nekoliko opozicionih stranaka, pokreta i organizacija zatražilo je danas objašnjenje zašto je država pokrenula stečaj u pančevačkoj fabrici mineralnih đubriva Azotara, a istovremeno finansijski pomaže preduzeća, delom i u privatnom vlasništvu.

“Preduzeća kao Er Srbija i Fiat automobili Srbija su miljenici države i upumpavaju im se subvencije”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Narodne stranke, Tolerancija Srbije, Srpskog pokreta Dveri, Slobodnog Pančeva, Pokreta slobodnih građana, Za naše Pančevo, Nove stranke, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije.

Dodaje se da će stečaj Azotare ostaviti dalekosežne posledice na privredu i budžet Pančeva, a više od 1.000 porodica iz tog grada će ostaviti bez prihoda.

Samo od poreza na zarade zaposlenih u Azotari budžet grada Pančeva je, kako se navodi, prihodovao godišnje više od 100 miliona dinara.

“Zašto se pokreće stečaj samo Azotare zbog duga prema vlasniku fabrike, Srbijagasu, kome duguju mnoga javna preduzeća”, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da je “apsurdna situacija to što jedno državno preduzeće odlazi u stečaj zbog duga drugom državnom preduzeću i to se predstavlja kao jedino rešenje zbog zahteva Međunarodnog monetarnog fonda”.

Ističe se i da niko nije objasnio kako će nestanak jedinog proizvođača veštačkog đubriva u Srbiji uticati na poljoprivredu u celoj zemlji, a posebno u Vojvodini.

Azotara je u predstačajnom postupku od sredine jula, na predlog Ministarstva privrede, a ročište u Privrednom sudu Pančeva na kojem će se odlučivati o uvođenju stečaja zakazano je za 10. septembar.

(Autonomija)