banner-image

Oprez, ambrozija cveta i izaziva alergije

Avgust je vreme intenzivnog cvetanja ambrozije, opasnog alergenog  korova. Na njivama, posebno u Vojvodini je ima dosta i to posebno po ivičnim delovima parcele. Pojavljuje se i u baštama, zapuštenim delovima zemljišta, travnjacima…Polen ambrozije izaziva alergiju kod sve većeg broja ljudi, a zahvaljujući tome što njeno seme dugo zadržava klijavost iz godine u godinu je ima sve više i pojavljuje se i tamo gde je ranije nije bilo.

Prema aktuelanim podacima Laboratorija za palinologiju na novosadskom PMF koncentracija polena ambrozije u vazduhu već neko vreme prelazi granice koje kod alergičnih ljudi izazivaju alergijsku reakciju. Prema prognozi ove laboratorije koja se odnosi na period do 20. avgusta koncentracija polena imaće visoke vrednosti.

S obzirom na to da je ambrozija uglavnom u fazi početka cvetanja može se očekivati da će se trend velike koncentracije alergena u vazduhu nastaviti i nakon ovog perioda, odnosno tokom čitavog avgusta, pa i septembra.

Alergičnim ljudima se osim upotrebe lekova preporučuje da izbegavaju boravak u prirodi, kao i da nakon boravka na otvorenom presvuku odeću koju su nosili, istuširaju se i operu kosu. Boravak u klimatizovanim prostorijama bez otvaranja prozora može im pomoći.Isto tako bolje je tokom vožnje u autu uključiti klimu nego otvarati prozore.

Treba napomenuti da se ambrozija teško uništava herbicidima i da je nabolje rešenje čupanje biljaka iz korena. Kosidba pomaže ukoliko se obavi pre cvetanja, jer se kosidbom biljke u cvetu dodatno rasejavaju alergeni. Kosidbom, ukoliko se obavlja, biljke se moraju seći što bliže zemlji kako bi se ukllonile sve cvasti. Međutim, čak i iz ovako nisko posečenih biljka ubrzo će izrasti novi izdanci koji će ubrzano stvarati cvasti i cvetati.

Koliko je ova biljka agresivan izvor alergena najbolje govori činjenica da je dovoljno da ima 8-20 polenovih zrna u vazduhu da bi se pojavila alergijska reakcija poput kašlja, svraba u nosu i grlu, pojave iscedka iz nosa, packanja i oticanja očiju, pa sve do otežanog disanja. Samo jedna biljka ambrozije može da produkuje do osam milijardi polenovih zrna!

Izvor:Poljoprivrednik