banner-image

Viktorija grupa: Proizvodi Sojaproteina isključivo non GMO

Proizvodi Sojaprotein su isključivo od genetski nemodifikovane soje (non-GMO), proizvedeni po propisima Srbije i direktivama EU, saopštila je Viktorija grupa

„Zakonska regulativa koja se primenjuje u Srbiji i EU definiše da su soja i sojini proizvodi non-GMO ukoliko sadrže prisustvo GMO manje od 0,9 odsto. Kompanija Sojaprotein primenjuje strože kriterijume za GMO od propisanih, pa su tako njeni proizvodi proizvedeni i sertifikovani kao non-GMO sa sadržajem modifikacije manjim od 0,1 odsto, što je znatno ispod važeće domaće i EU regulative“, navodi se u saopštenju. 

Viktorija grupa se oglasila povodom napisa u medijima da je makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo (AHV) na tržištu pronašla tonu genetski modifikovane hrane, od čega više od 500 kilograma proizvoda od soje, koje je prodavao poznati makedonski proizvođač zdrave hrane „Vitalija“, koji je tu soju nabavio iz fabrike „Sojaprotein“ iz Bečeja. 

Kako je objasnila Viktorija grupa, situacija u Makedoniji je nastala usled neusaglašenosti pojedinih odredbi Zakona o bezbednosti hrane Makedonije, koji se odnose na GMO, sa regulativom Evropske unije. 

„Po usklađivanju ovog makedonskog zakonskog akta sa regulativom Evropske unije, ne očekuju se dalje smetnje u trgovini“, navodi se u saopštenju.