banner-image

Manifest za spas pčela od trovanja

Fenomen masovnog trovanja medonosne pčele pesticidima datira još od 2007 godine. Od tada pa do danas takva pojava nije izostajala nijedne godine , ona je imala promena u svom intezitetu i lokaciji, ali je pčelarstvu Srbije kancer koji raste i kojeg nismo uspeli da saniramo smatraju u udruženju „Sačuvajmo pčele“ koje je donelo MANIFEST u šest tačaka zahteva koji je upućen sa željom da se što pre  reši problem masovnog trovanja pčela.

Srbija, kako navode iz Udruženja, ima jedan od naboljih zakona u oblasti zaštite bilja, ali samo u teoriji.

– Iskustvo nam je pokazalo da zakon ima svoje nedostatke i ograničenja te je kao takav pokazao svoju neefikasnost na terenu. U prilogu tome govori podatak da i ako će ova 2018 godina biti upamćena kao godina stradanja pčela na industrijskim biljkama (uljana repica, suncokret) niko od pčelara  gubitke nije prijavljivao nadležnim inspekcijama. Veoma jasan znak da smo dodirnuli „nultu“ tačku u problemu i da po hitnom postupku ovu oblast treba urediti na drugačiji način koji odgovara trenutnoj situaciji stvari na terenu i mentalitetu ljudi našeg podneblja.

Iako je 2015 nakon takođe velikog trovanja pčela u Vojvodini doneta udluka da se sporni neonikotinoidi kojima se tretira seme industrijskih biljaka zabrane i našoj zemlji, mi očigledno nismo bili svesni, a jos više ne pripremljeni za ono što će uslediti i o čemu smo trebali unapred da razmišljamo i preventivno delujemo protiv takve pojave. Ta zabrana je otvorila širom vrata krijumčarima takvih sredstava, pa se sada na našem crnom tržištu nalaze opasne materije ili pesticidi koji su proizvedeni na dalekom istoku, Turskoj i Ukrajini.

Među tim krijumčarenim sredstvima je ogroman broj i falsifikata. Mi kao udruženje ukazujemo da je njihovo korišćenje pre svega štetno po ljudsko zdravlje i da to potvrđuju studije i izveštaji Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), kao i Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF) , a takvi proizvodi jesu prevara i najčistiji oblik kriminaliteta koji je uzeo maha i naziva se ekološki kriminal!

Masovno trovanje pčela pčela pesticidima je „Pandorina kutija“ iz koje izlaze mnoga zla i koje će uništiti medonosnu pčelu i pčelarstvo Srbije. Mi jesmo pčelarska velelesila po broju košnica po glavi stanovnika. Podaci  Republičkog zavoda za statistiku govore da smo u 2017 godini imali 849 hiljada pčelinjih zajednica , sa ukupnom proizvodnjom meda od 7014 tona, što pokazuje da su naši prinosi po košnici izuzetno mali. Razlog za takvo stanje je problem nelegalne upotrebe i tretman semena pesticidima, pa pčelari sada moraju da imaju dvostruko veći broj košnica kako bi polovinu ojačavali za glavne paše pčelama iz druge polovine. Na paši ih, nažalost , dočeka masovno trovanje, pa se svake godine kreće iz minusa u svakom pogledu. Slabi prinosi i subakutno trovanje tokom zime pokazuju slabost pčela, i ako sam nisu odgovorne za postojeće stanje stvari.Pčelari prate prinose kolega iz zapadnih zemalja koji su desetruko veći od naših  i dolaze do zaključka da sa našom rasom pčela nešto nije u redu i počinju nelegitiman uvoz matica drugih rasa koje neselektivnim ukrštanjem i nepostojanjem preventive po tom pitanju mogu izazvati genetičku degeneraciju domaće rase pčela, navode iz udruženja „Sačuvajmo pčele“.

S. K. 

{download}155{/download}