banner-image

Nemačka obezbedila 340 miliona evra za pogođene sušom

Nemačka štampa različito komentariše odluku države da sa 340 miliona evra pomogne poljoprivrednike kojima su usevi propali zbog suše. Dok jedni pozdravljaju odluku, drugi se pitaju zašto farmeri sami ne snose rizike.

Zbog ovogodišnje izuzetno jake suše procenjuje se da je u Nemačkoj egzistencijalno ugroženo oko 10.000 poljoprivrednih gazdinstava. Pogotovu su pogođeni sever i istok zemlje, a posebno pokrajine Saksonija-Anhalt i Šlezvig-Holštajn.

Ministarka poljoprivrede Julija Klekner (CDU) je najavila da će savezna država pružiti finansijsku pomoć najugroženijima, odnosno onima čija je žetva za 30 odsto manja od očekivane i to u visini od ukupno 150 do 170 miliona evra. Pokrajine bi tome trebalo da dodaju pomoć u istom iznosu. Time bi se pokrila polovina nastale štete.

To je mnogo manje nego što je zahtevalo Nemačko udruženje seljaka. Predsednik tog udruženja Joahim Rukvid je od države tražio čak milijardu evra.

„Julija Klekner je politička dobitnica ovog sušnog leta. Savezna ministarka poljoprivrede se pokazala kao razumna političarka koja pažljivo odmerava između interesa poljoprivrede i poreskih obveznika. Suma koju je odredila je uravnotežena. Sa milijardom koju je u diskusiju uneo predsednik udruženja poljoprivrednika nisu računali ni sami poljoprivrednici“, piše Noje osnabriker cajtung.

Jugozapadna radio-televizija SWR na svom portalu pak piše: „Ako savezna vlada i države sada daju 340 miliona evra kao hitnu pomoć, onda se postavlja pitanje da li država poljoprivrednike oslobađa normalnog preduzetničkog rizika. Jeste da zbog suše ima manje prinosa, ali farmeri bi svoje proizvode sada mogli da prodaju po višim cenama. Činjenica da poljoprivrednici dobijaju 340 miliona evra dovodi do više birokratije i usporava neophodne reforme.“

„Nema sumnje, Julija Klekner je dobro obavila svoj prvi veliki zadatak kao ministarka poljoprivrede. Političarka CDU je prvo sačekala da stignu podaci kako bi mogla da ima jasnu sliku o šteti koju je nanela suša u Nemačkoj. I sada ne deli novac šakom i kapom, nego se pobrinula da pomoć dobiju samo ugrožene farme. To bi trebalo da se podrazumeva, jer se radi o novcu poreskih obveznika, ali agrarna politika CDU je dugo zadovoljavala svaku želju Saveza poljoprivrednika“, podseća Badiše cajtung.

Nadregionalni konzervativni Velt hvali resornu ministarku: „Politički je bilo pametno da ministarka Klekner insistira da prvo moraju biti dostupni podaci i činjenice, umesto da podlegne pritisku i pomoć poljoprivrednicima odobri što pre.

Ukupna suma odobrene pomoći će biti raspodeljena na osnovu pojedinačne provere svake od oko 10.000 najteže pogođenih farmi. Imajući u vidu da u Nemačkoj ima ukupno 270.000 poljoprivrednih gazdinstava, to nije veliki broj i govori u prilog tome da će novac stići do zaista ugroženih. Troškovi koji nastaju za poreske obveznike su opravdani jer se radi o obezbeđivanju egzistencije ovih farmi.“

Hanoveriše algemajne: „Ako je inače zdravim farmama zbog ekstremnog vremena ugrožena egzistencija, država može i treba pomogne. Ali samo u tom slučaju. Sada odobrenih 340 miliona evra Savezne vlade i pokrajina pokrivaju polovinu procenjene štete. To bi trebalo da bude dovoljno da ublaži najveće teškoće. Jer, ipak su poljoprivrednici i dalje nezavisni preduzetnici – sa svim mogućnostima i svim rizicima koji uz to idu. I zato bi trebalo da su spremni i za loša vremena, i pomognu sami sebi – bez uplitanja države.“

Flensburger tagesblat (Kil): „Signal je fatalan, jer gazdinstva koje su radila kako treba, bila predostrožna i dugoročno planirala, uprkos sličnim gubitku useva – sada ostaju praznih ruku. Država bi trebalo da se pobrine da poljoprivrednici ne zavise od njene pomoći, čak i u ekstremnim vremenskim uslovima. U tu svrhu bi Nemačka i EU morale da imaju odgovarajući set stimulativnih mera.“

Na severoistoku Nemačke, skoro da nije bilo kiše u poslednjih nekoliko meseci. Državna metereološka služba kaže da je u pokrajini Saksonija-Anhalt palo samo 15 litara kiše po kvadratnom metru – otprilike četvrtina prosečne količine za ovu regiju. U ostalim delovima Nemačke palo je samo 50 litara kiše po kvadratnom metru što predstavlja polovinu uobičajene količine.

Izvor:DW