banner-image

Raste broj tužbi protiv Monsanta, akcije Bajera u padu

Kompanija Bajer je objavila da je broj američkih tužbi protiv Monsanta, kojeg je nedavno preuzela, porastao s 5.200 na oko 8.000, nakon što je Monsantu naloženo da plati odštetu zbog neupozoravanja na navodne rizike od karcinoma od preparata za uništavanje korova na bazi glifosata.

Broj tužitelja u parnicama pred državnim sudovima, kao i pred federalnim, krajem jula je bio oko 8000. Ta cifra može s vremenom rasti ili opadati, a naš stav je da taj broj nije merodavan pokazatelj validnosti parnica koje su pokrenuli tužitelji, rekao je glavni izvršni direktor Verner Bauman analitičarima na telekonferenciji, prenosi Rojters.

Akcije kompanije Bajer izgubile su više od 10 odsto vrednosti, nakon što je Monsantu 10. avgusta, u prvoj parnici od mogućih više hiljada u SAD, naloženo da plati 289 miliona dolara odštete zbog preparata protiv korova na bazi glifosata, kao što su “Raundap” i “Rejndžer Pro”.

Bauman je ponovio da presuda porote nije u skladu sa naučno zasnovanim zaključcima nadležnih regulatornih organa i dodao da je tražnja za proizvodima na bazi glifosata i dalje jaka.
Na pitanje da li će Bajer razmotriti vansudsko rešavanje predmeta, odgovorio je da će se kompanija “energično braniti u ovom i u svim predstojećim slučajevima”.
Rezultati poslovanja za drugi kvartal, koji treba da budu objavljeni 5. septembra, obuhvatiće rezervisanja za sudske troškove odbrane, ali za sada neće biti izdvojen novac za eventualne buduće štete, dodao je šef finansija Bajera, Volfgang Nikl.
Izvor:Dnevnik