banner-image

Zanatsko pivo iz Srbije sve traženije u svetu

Po svemu sudeći, proizivođači piva u Srbiji dobro su pogodili ukus tog pića jer je pivo proizvedeno u našoj zemlji među traženijima u okruženju, ali i Evropi.

Po rečima sekretara Udruženja za prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbrije Dimitrija Ivanovića, u Srbiji se godišnje proizvede više od 500 miliona litara piva, od kojih se oko 130 miliona litara izveze, dok se u našu zemlju uvozi oko 25 miliona litara.

Najveći deo količina izvozi se u Bosnu i Hercegovinu, a Srbija je drugi najveći izvoznik piva u Evropsku uniju jer se na to tržište izveze oko 47 miliona litara, rekao je Ivanović.

Poslednjih nekoliko godina slika domaćeg tržišta piva značajno se promenila, odnosno izbor tog pića daleko je veći. Naime, osim nekoliko poznatih i velikih industrijskih pivara, u kojima se godišnje proizvede više od 100.000 hektolitara, u Srbiji je sve više malih, zanatskih pivara u kojima se proizvode različite vrste piva i čija proizvodnja dostiže količine od 10.000 hektolitara. Tako se na tržištu mogu naći svetla, tamna, crvena piva, piva s ukusima različitog voća, pa i povrća, drugačija od uobičajenih ukusa tog pića.

Da li je sve više onih koji vole to piće pa se upuštaju u proizvodnju, ili je prosto na tržištu sada takva situacija, teško je reći, ali dok su male zanatske pivare do pre nekoliko godina u Srbiji bile retkost, sada je situacija mnogo drugačija i ponuda zanatskog piva je sve veća, a kako stručnjaci kažu, i bolja. Ipak, mali proizvođači piva zahvataju oko 1,5 odsto tog tržišta, a kraft piva uglavnom se mogu naći u specijalizovanim prodavnicama, kojih je sve više, kao i u pabovima i kafićima. Treba reći i to da se piva domaćih malih pivara, osim u Srbiji, plasiraju i na mnogim drugim tržištima – od Evrope do Južne Amerike.

Da otvaranje malih zanatskih pivara doživljava veliku ekspanziju potvrđuje i Ivanović, ukazujući na to da je mnogo zainteresovanih da krenu u taj posao.
Male zanatske pivare na tržištu nude različite vrste piva, i to je verovatno i razlog što su interesantne potrošačima pa je uz ponudu industrijskih pivara sad na tržištu i četrdesetak malih pivara u kojima se proizvode odlična zanatska piva, i to svakako pozitivno utiče na razvoj te industrije, ističe Ivanović.

Industrije piva daje veliki dopirnos i BDP-u Srbije jer je u toj privrednoj grani direktno angažovano od 2.500 do 3.000 ljudi, dok oko 35.000 indirektno živi od industrije piva, kaže Dimitrije Ivanović i dodaje da su u budžet Srbije pivari uplatili 290 miliona evra.

Zahvaljujući rastu broja malih zanatskih pivara, ukazuje Ivanović, ostvaren je i pozitivan uticaj na proizvodnju sirovina za pivo jer gotovo sve količine ječmenog slada koji se koristi u proizvodnji piva potiče iz Srbije, a oživljena je i proizvodnja hmelja. Posle dužeg vremena hmelj se ponovo gaji u Srbiji. Nekada je u našoj zemlji pod hmeljom bilo više od 2.000 hektara, a sada se ta biljka gaji na oko pet hektara, ali je dobro što ga ponovo ima, rekao je Ivanović. 

Dakle, na domaćem tržištu ponuda piva je bogata i raznolika, pa bi se moglo reći da oni koji ga vole imaju odličan izbor, koji se neprestano obogaćuje. Uz to, oni koji ga piju na putu su da dostignu prosek pivopija u EU. Naime, pre nekoliko godina u Srbiji je godišnje potrošnja piva po stanovniku bila 55 litara, sada je 61, a u EU se, u proseku, godišnje po stanovniku popije 69 litara piva.
D. Mlađenović
Izvor:Dnevnik