banner-image

Protest traktorima u Požarevcu, moguće blokade uljara

Jutros su poljoprivrednici u znak protesta zbog niske cene suncokreta izašli traktorima na ulice Požarevca, upozorivši tako nadležne i otkupljivače na alarmantno stanje na tržištu i nedopustiv odnos države i uljara prema ratarima.

U protestu upozorenja učestvovalo je oko 150 traktora, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig grada Požarevca“, koje je deo Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS).

Protestno okupljanje trajalo je, kao što je i planirano, oko sat i po vremena. Izražavajući nezadovoljstvo, ratari nisu isključili ni mogućnost da protest za nekoliko dana nastave ispred uljara koje, podsetimo, za kilogram suncokreta ovogodišnjeg roda daju 28, a najviše 28,5 dinara.

-Čekamo stavove Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije u pogledu odnosa uljara prema nama. Ako se za par dana uljare ne oglase, najverovatnije ćemo odlučiti da ih blokiramo – kazao je za „Agrosmart“  Ivan Vučković, predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig grada Požarevca“.

On je naglasio da je odziv traktora danas bio dobar i da je protest upozorenja protekao po planu.

-U najmanju ruku možemo da kažemo da smo nezadovoljni cenom suncokreta i kartelskim ponašanjem uljara, kao i neadekvatnom komunikacijom sa resornim ministarstvima – kazao je za „Agrosmart“ Draško Živković iz Malog Crnića, predsednik Udruženja poljoprivrednika  „Stig i Mlava“.

On je dodao da bi u petak trebalo da bude održan sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

-Videćemo šta misle i šta će da kažu, da li će opet da se kriju iza tržišne ekonomije. Kao da mi ne znamo šta je tržišna ekonomija, ali ona važi samo kada nama ne ide u prilog. Sada kada je kod nas suncokret 220 evra, a u Rumuniji 300, takva tržišna ekonomija ne dozvoljava izvoz, a lane kada smo kukuruza imali tek oko dve tone, bila je drugačija priča. Igraju se s nama kao mačke s miševima – kaže Živković.

On poručuje da su poljoprivrednici svesni toga da ne mogu da izvrše državni udar, ali da moraju da reaguju na nepravilnosti koje je omogućila država i nefer tržišne odnose.

-Ako nema dobre volje i namere da se poljoprivreda približi seljaku, ako je državna politika takva da seljak nestane i da se čitava Srbija pretvori u jednu veliku tajkunsku državu kao što jeste, džaba sve. Međutim, nećemo da verujemo u to i trudićemo se koliko možemo da doprinesemo uređenom tržištu i fer odnosima – naglasio je on.

Ratari koji su danas protestovali kazali su da su pre desetak dana lokalni otkupljivači plaćali suncokret 30 dinara akontno. Međutim, kada je Viktorija grupa izašla sa konačnom cenom od 28,5 dinara ti manji otkupljivači pokušavali su još nekoliko dana da zadrže cenu od 30 dinara, ali nisu uspeli. Na njih je vršen pritisak da koriguju svoje uslove i prilagode se Viktorija grupi, najvećem kupcu uljarica u Srbiji, čije uslove prate i druge uljare. 

S. G.