banner-image

Prijavite se za posetu digitalnoj farmi

U petak 31.avgusta u Krivaji će biti reči o upotrebi dronova u poljoprivredi, zatim na koji način se kreiraju mape za varijabilno đubrenje useva i kako se vrši procena prinosa.  

Takođe,  u subotu 1. septembra biće održana i naredna obuka za rad sa Digitalnom platformom AgroSens: upotreba satelistkih snimaka u poljoprivredi, vođenje digitalnih knjiga polja, praćenje meteo podataka, kalibracija mašina, vođenje troškova i dr. Zainteresovani za obuku mogu da se prijave ovde.

Svi koji su zainteresovani za posetu farmi ili za obuku u korišćenju platforme mogu da se prijave ovde.

Digitalna farma koja se nalazi u mestu Krivaja pored Bačke Topole je prva Digitalna farma u Srbiji i regionu, koju je osmislio i realizovao Institut BioSens u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem Krivaja d.o.o.

Cilj ove farme je da omogući svim poljoprivrednicima iz naše zemlje i regiona da besplatno i iz prve ruke nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije, i to u svakom segmentu ratarske proizvodnje: od pripreme zemljišta, određivanja menadžemnt zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i rаdova na pripremi naredne sezone.

Digitalna farma je postavljena na proizvodnim parcelama komercijalnog proizvođača Krivaja d.o.o. na kojima se u svakodnevnom radu koriste najsavremenije digitalne tehnologije: senzori, dronovi, roboti, sateliti, savremena poljoprivredna mehanizacija. Posetioci će u toku cele sezone, na Otvorenim danima Digitalne farme u svakoj fazi poljoprivrednih radova, moći da se uvere kako nove tehnologije čine poljoprivrednu proizvodnju efikasnijom – kako omogućavaju uštedu resursa (semena, đubriva, vode, ljudskog i mašinskog rada), kako doprinose smanjenju rizika vezanih za proizvodnju i vremenske uslove, i, konačno, kako dovode do povećanja prinosa. Na Digitalnoj farmi, posetioci imaju priliku da vide i testiraju različite uređaje, sisteme i mehanizaciju za preciznu poljoprivredu i da kroz direktni kontakt sa poljoprivrednicima koji već koriste najnovije tehnologije, ali i kroz kontakt sa naučnicima Instituta BioSensnauče više, iznesu svoje probleme i zajedno rade na iznalaženju rešenja koja će unaprediti njihovu proizvodnju.

Digitalnu farmu čine dva dela:

• Fizički, gde na njivama privrednog društva Krivaja d.o.o. u stvarnom proizvodnom okruženju rade brojne savremene mašine, alati i uređaji za preciznu poljoprivredu

• Virtuelni, u kom platforma Digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti preko mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica.

Osnovni servisi platforme dostupni su besplatno na adresi www.AgroSens.rs, a platforma se redovno proširuje i novim servisima, kao što su na primer usluge analize zemljišta, agronomskih saveta ili zakazivanja snimanja dronom. Poljoprivrednici će imati priliku da pohađaju besplatnu obuku za rad na platformi AgroSens te da iznesu svoje želje i ideje u vezi sa budućim funkcionalnostima i servisima.

Budući planovi Instituta BioSens uključuju otvaranje niza Digitalnih farmi širom Srbije, posvećenih različitim aspektima poljoprivredne proizvodnje – povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu i drugima.

Digitalna farma osnovana je u okviru projekta Instituta BioSens ANTARES, finansiranog od strane Evropske Komisije i Vlade Republike Srbije.

(Agrosmart)