banner-image

Brend leskovački roštilj i zvanično zaštićen

Leskovački specijaliteti sa roštilja su zaštićeni i brendirani. To je rezultat projekta „Bugarsko-srpski gurmanski voz“, koji je trajao proteklih 13 meseci, a koji je sufinansirala Evropska unija. Na ovaj način, tokom trajanja „Roštiljijade“, Leskovac je i zvanično postao svetska prestonica roštilja.

„Dajemo tri ćevapčića, jednu malu pljeskavicu, parče kobasice, parče svinjskog mesa svežeg, parče svinjskog mesa dimljenog“, objašnjava Zoran Todorović iz Visoke poslovne škole Leskovac šta je to Leskovački voz.

Zahvaljujući projektu „Srpsko-bugarski gurmanski voz“ privrednih komora iz Leskovca i Vrace, koji je sufinansirala Evropska unija, leskovački specijaliteti sa roštilja su, posle roštilj-mesa, standardizovani i zaštićeni.

Privredna komora Srbije će prvi put postati nosilac zaštitnog znaka – odnosno žiga. S druge strane, brendiran je bugarski hleb od spelte.

„Više niko neće moći da koristi naziv leskovački roštilj posle prvog novembra ukoliko ne dobije dozvolu, odnosno ne dobije sertifikacioni žig koji Komora Srbije treba da dobije posle prvog novembra i završetka ovog za nas značajnog projekta“, ističe Goran Jović iz Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

„‘Bugarsko-srpski voz’ ovde ne staje. Mi nastavljamo zajednički da radimo i sarađujemo kako bismo promovisali zajedno na pravi način naše proizvode“, dodaje Ilijana Filipova iz Privredne komore Vrace iz Bugarske.

Leskovački voz se zahuktao. Na „Roštiljijadi“ je sve više gostiju, pljeskavice, ćevapi, uštipci, ražnjići mame posetioce, koji za potpuni užitak mogu da dodaju i leskovački ajvar i spržu.

Ono što je pre skoro 30 godina, kada je organizovana prva „Roštiljijada“, zacrtano kao cilj ove manifestacije, danas je ostvareno i realizovano. Leskovac je i zvanično svetska prestonica roštilja. Što bi leskovački gurmani rekli – malo li je.

Izvor:RTS