banner-image

Evropskim farmerima olakšice i 15.000 evra zbog suše

Evropska komisija predstavila je nedavno set dodatnih mera čiji zadatak je da pomognu poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu zbog suše. Najnovije mere usmerene su pre svega na to da se farmerima omogući da obezbede dovoljne količine hrane za domaće životinje.

Evropski komesar Fil Hogan izjavio je da je u kontaktu sa zvaničnicima iz svih zemalja koje su pogođene ekstremnim klimatskim uslovima kako bi se farmerima omogućila adekvatna pomoć.

-Razgovaramo o tome kako da najefikasnije pomognemo poljoprivrednicima koji ostaju bez hrane za svoje životinje. Nastavićemo da radimo kako bi u potpunosti iskoristili mogućnosti, posebno one koje imamo u okviru zajedničke agrarne politike, rekao je Hogan.

Neke od mera koje se razmatraju su da se usevi koji se seju u jesen pokose ranije i iskoriste kao hrana za životinje što je trenutno zabranjeno zakonom. Takođe se razmatra i mogućnost da se skrati period od  osam nedelja koliko međuusevi provode na oranicama, kako bi se skinuli ranije i oslobodili prostor za setvu osnovnih useva. Predlaže se da u Francuskoj ostane na snazi mera kojom je dozvoljeno da se kosi ugar.

Početkom meseca je već dogovoreno da farmeri dobiju znatan deo budžetskog novca već polovinom oktobra umesto da čekaju decembar što će doprineti poboljšanju njihove materijalne situacije.

Farmeri mogu biti obeštećeni po osnovu gubitka prihoda ili materijalnog gubitka. Takođe postoji mogućnost dodele de minimis pomoći u iznosu od 15.000 evra za period od tri godine.

Očekuje se da će novi set mera biti usvojen do kraja septembra, s tim da će se primenjivati retroaktivno.

S.Kuprešanin