banner-image

LSV: Država da zaštiti domaće proizvođače od Tenisa

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da javnosti predoči da li će država i na koji način da zaštiti svoje građane, a pre svega domaće proizvođače, od nemačke kompanije Tenis koja bi trebalo da počne sa svojim investicijama i preuzimanjem poljoprivrednog zemljišta u dugoročni zakup od 1. novembra.

“Javnost i dalje nije upoznata pod kojim tačno uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini, kao i ekonomskim i ekološkim posledicama koje će to izazvati. Ako je vrednost Tenisove investicije 100, umesto najavljenih 400 miliona evra, i ako će umesto 20, podići svega tri farme i jednu klanicu, a umesto 8.000 zaposliti 250 radnika, da li će vlast nešto promeniti i u pristupu sa naše strane?”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, tokom četiri godine od najave dolaska te kompanije, potpisan je Memorandum o razumevanju, usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu i već im je dato skoro pet hiljada hektara zemljišta u dugoročni zakup na 30 godina u Kikindi i Zrenjaninu, a planira se, ili se bar planiralo, još toliko u Vršcu, Plandištu ili Sečnju.

“Da li nešto menja u pristupu sa naše strane činjenica da će prihod države po hektaru umesto hiljadu evra, po svoj prilici biti za četvrtinu manji? Možemo li pojačati svoju poziciju u ugovoru koji tek treba da bude potpisan?”, upitao je Kostreš.

“Zašto se ne bi u ugovoru peciziralo da Tenis, ipak, kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili se barem obavezati da kupuje hranu od njih? Zašto bismo i dalje pristajali na to da se Tenisu daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?”, naveo je Kostreš.

Upitao je i na koji način će tačno biti zaštićena prava tih 250 radnika, s obzirom na “vrlo loš glas” koji po tom pitanju prati ovu kompaniju.

“Koliki će, uopšte, biti kapacitet tih farmi i koliko će puta biti manji od najavljivanog? I, kakvu će opremu i tehnologiju Tenis doneti? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta? Hoće li i to biti kao u Nemačkoj ili po nekim drugim pravilima koja bi mogla da ugroze naše građane?”, upitao je Kostreš.

On je optužio Pokrajinsku vladu da uporno ćuti i poručio joj je da je dužna da zaštiti vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu i uopšte interese Vojvodine insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.

(Autonomija)