banner-image

Sedamdeset godina razaranja Novog Sada

Sve što je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao o Spensu, to jest o mogućnosti da se umesto njega sagradi novi Spens, apsolutno stoji, samo se plašim da on ne razume šta je rekao ili da je to samo prazno naprednjačko izvlačenje iz problema dok se ne dobije dozvola Aleksandra Vučića, kao što se dozvola čeka za četvrti novosadski most.

Da shvata i da nije puko politikanstvo, prvo bi se pozabavio prodajom Luke, pa tek onda Spensom i nikada ne bi dozvolio da se Luka Novi Sad proda već bi nju premestio, a na njenom mestu bi nastao novi poslovno stambeni kompleks na jednom od najlepših mesta u gradu s pogledom na Petrovaradinsku tvđavu. Novi Sad i petrovaradinska lapotica se ne mogu premestiti, a Luka može. Novi Sad i Tvrđava su simboli, a Luka nije. Isto kao i sa Spensom. Od ove ruine se ništa ne može prepraviti, ali se može napraviti nova i pravi sportski kompleks. Spens nije simbol ničega, a najmanje Novog Sada. On je doduše samo jedan od simbola sistematskog uništavanja Novog Sada koje traje 70 godina.

Bahata i kvaziobrazovana komunistička elita razorila je Novi Sad u nameri da od njega napravi modernu prestonicu Vojvodine. Sve što su napravili sve se može srušiti i nikava šteta ne bi nastala. Izuzetak je jedino Železnička stanica, ali i ćorava koka ubode neko zrno.

Da krenemo redom – koliko sve besmislenih spensova ima u gradu zaslugom komunista i čuvenih autonomaških genijalaca poput izvikanog Jove Dejanovića.

Rasturi autonomaška družina istorijsko jezgro Novog Sada da prokrči bulevare ka Petrovaradinskom mostu. Umesto da su zabranili saobraćaj kroz podgrađe tvrđave, oni rasturili centar Novog Sada da preko Gradića odvedu sav saobraćaj. Nikom pametnom u Pešti nije palo na pamet da rasturi centar grada da napravi direktan izlaz bulevara na Lančani most, nikome u Pragu ne pada na um da rasturi staro jezgro da bulevar dovede do Karlovog mosta. Samo novosadske komunjare s raznim diplomama i praznih mozgova rasturiše centar Novog Sada i to bez ikakve potrebe osim da zadovolje svoju sujetu.

 Srušili crkve i centar grada, a tu napravili bunker koji su nazvali Srpsko narodno pozorište, pa genijalna arhitektonska remek dela poput robnih kuća Bazar i Nork. Obogaljili su Trg slobode sklepavši preko puta Tanurdžićeve palate montažnu straćaru, a Galeriju Matice srpske su sakrili iz betonskih i besmislenih zgradurina… Izmestili industrijsku zonu iz centra grada, spiskali silne novce, a fabrike premstili na tri kilometra od mesta gde su bile i opet zagušili Novi Sad. Ma ljudi moji, pa vidite vi gde su oni sagradili NIS-ovu rafineriju i TE-TO. Pa na kilometar vazdušne linije od centra Novog sada i Petrovaradinske tvrđave. Totalni kreteni. O izmeštanju tramvaja i sličnim vizijama da i ne govorimo.

Šta je Spens? Čuli da se po svetu grade sportsko-poslovni centri pa napravili i oni jedan. Čula žaba da se konji potkivaju pa poturila nogu i ona. To što nešto takvo kao Spans nigde na svetu ne postoji jer ne može da funkcioniše i postoji nema veze. Važno je da su to oni proglasili za simbol Novog Sada.

Postoji milion ekonomskih i funkcionalnih razloga zbog čega Spens treba srušiti i napraviti novi, ali ne samo njega… Da ponovimo, sve što su komunisti napravili sem Železničke stanice moglo bi se srušiti i da se okom ne trepne… Uz sve one argumente koje je Vučević naveo za Spens.

E sada gradonačelniče upotrebi pamet i primer Spensa za Luku Novi Sad. Pusti Amerikance, Kineze i Arape da luku naprave negde drugde, barem desetak kilometara dalje, gde imaju prugu i put, a zmljište vrati Novom Sadu. Kad je Kostić kupio sve, neka gradi i luku ali negde drugde. Da luka bude zbog Miškovićevog Danubijusa i izvoza? Pa ni Danibijusu tu mesto nije, a izvoziti se može i s nekog drugog mesta samo malo daljeg od ovoga. Pa ni Luka Beograd neće više biti tamo gde je do sada bila. Što bi novosadska ostala da zatrpa Novi Sad?

Ruši i gradi Miloše, ali sve, a ne samo ono što ti Aleksandar Vučić dozvoli. Gradi mostove, a ne samo onaj četvrti koji ti Vučić odobri. Ko je ovde gradonačelnik?

Milovan Lukić