banner-image

Akontno soja od 28 do 33 dinara, konačno 36

Akontna cena soje, prema informacijama Agrosmarta, kreće se od 28 do 33 dinara po kilogramu, a ko želi da je proda po knačnoj ceni, trenutno od otkupljivača može da dobije 36 dinara.

– Na području Sombora akontna cena je 29 dinara. Najviše sada ratari za soju mogu da dobiju akontativno 33 dinara. Na području Bačke Palanke dajemo konačnu cenu od 36 dinara i tako je za sada definisano kod većine zadruga. Međutim, postoji mogućnost da ta cena ide naniže – kaže jedan od najvećih organizatora proizvodnje soje u Vojvodini, a ta informacija nam je potvrđena i u drugim zadrugama.

Pomenimo, najveći kupac i prerađivač u Srbiji „Viktorija grupa“ trenutno plaća 303 evra po toni soje utovarene u vozilo. Valja imati na umu da se uslovi na tržištu stalno menjaju, a to je trenutna dnevna cena.

Inače, kretanja na tržištu ne idu u prilog proizvođačima. Trenutno gotovo da nema trgovine sojom, kako kažu otkupljivači,  interes za ovu kulturu je manji ove godine, a ostalo je i prelaznih zalihe i soje i sojine sačme.

Suncokret se zadržao se na 29 do najviše 30 dinara. Kako sada stvari stoje,  mnogo ga je po skladištima, uljare su zatvorile kapije jer su primile dogovorene količine i sad  jako teško uzimaju nove.

Pritom, izvoz stoji zbog niskog vodostaja Dunava.  U izvozu se, kažu trgovci, može napraviti cena koja bi zadovoljila očekivanja – oko 285 evra „na fobu na Dunavu“, ali tu ima dodatnih troškova i po završenom poslu dobije se manje.

Sve u svemu, situacija je po ratare loša, a po nekima je rešenje u čuvanju suncokreta i soje.

Pomenimo, prošle nedelje su ratari, nezdovoljni cenama svojih proizvoda, imali sastanak u Vladi Srbije. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predstavnici Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) dogovorili su tada da se prati kretanje na tržištu suncokreta i u slučaju nepredviđenih poremećaja preduzmu mere.

Proizvođači suncokreta negodovali su zbog toga što je prošle godine otkupna cena suncokreta bila od 37 dinara do 41 dinar po kilogramu, a ove godine je kompanija Viktorija ponudila 28,50 dinara po kilogramu.

S. G.