banner-image

PIK Bečej zatvara tri farme svinja

PIK Bečej u vlasništvu MK Grupe Miodraga Kostića zatvara tri farme svinja na četiri lokacije, saznaje Agrosmart.

Reč je o farmama kojima upravlja Karneks, kojim takođe gazduje MK grupa. Prema našim informacijama, kapacitet tih objekata je oko 1.400 krmača.

U Novom Selu zatvara se prasilište i odgoj, u Velikom Jarku tovilište sa oko 10.000 tovljenika, a katanac će biti stavljen i na objekte u Bačkom Petrovom Selu, gdje je na jednoj lokaciji tovilište sa oko 3.600 svinja, a na drugoj lokaciji prasilište.

Na tim farmama ima oko 80 radnika.

Prema informacijama Agrosmarta, osnovni razlog zbog kojih se zatvaraju farme PIK-a Bečej je to što ne posluju rentabilno.

Iz kompanije Karneks (Carnex) potvrđene su informacije Agrosmarta o gašenju proizvodnje na pomenutim lokacijama. Na pitanje šta će biti sa zaposlenima i da li je za njih spreman neki program, rеčeno nam je da će svi procesi biti obavljeni u skladu sa zakonom. 

-Kompanija Karneks i PIK Bečej – ogranak Stočarstvo prepoznali su potencijal u stočarskoj proizvodnji, te se dugoročno opredelili da ulažu u kvalitet svojih sirovina, samim tim u kvalitet finalnog proizvoda.  U cilju održive konkurentnosti na dugi rok, a prateći svetske trendove kada su u pitanju kvalitet proizvoda i tehnološki proces proizvodnje, usmerili smo se na unapređenje stočarske proizvodnje – navedeno je u dopisu koji smo dobili iz Karneksa. – To podrazumeva preduzimanje različitih aktivnosti i koraka ka modernizaciji proizvodnje i usaglašavanja sa standardima EU.  Ovaj proces započeli smo još prošle godine, izgradnjom potpuno novog modernog prasilišta sa 600 mesta u Vrbasu. Sledeći korak je optimizacija lokacija i troškova, i zato je zatvaranje tehnološki zastarelih farmi, malih kapaciteta, bila logična poslovna odluka. Konkretno te farme radile su sa ukupno 700 krmača i manje od 10.000 tovljenika. Tehnologija proizvodnje na tim lokacijama je takva, da dalja ulaganja nisu opravdana. Svi procesi će biti obavljeni u skladu sa zakonom.

Karneks podseća da je u Karneksu u toku poslednjih sedam godina u modernizaciju i automatizaciju proizvodnje, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine uloženo više od 30 milona evra.

S. G.