banner-image

Dodatnih 200 miliona za poljoprivrednike na Kosmetu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je ove godine Vlada Srbije izdvojila dodatna sredstva direktne podrške poljoprivrednicima sa Kosova i Metohije.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, izdvojeno dodatnih 200 miliona dinara za nabavku opreme, kao i da je podrška poljoprivrednim proizvođačima važna jer je to osnovna delatnost mnogih u pokrajini. 

On je, povodom predstojećeg biznis foruma u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, rekao da će ovaj skup okupiti mnogo privrednika iz centralne Srbije, naročito iz sektora prehrambene industrije.

Ministar je, govoreći o brendiranju proizvoda, ocenio da bi oni, kada bi imali oznaku geografskog porekla, bili atraktivniji na tržištu.

LSV: Potrebno više pomoći poljoprivrednim proizvodjačima u Srbiji i Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva mora u mnogo većoj meri da pomaže poljoprivredne proizvodjače u Srbiji i Vojvodini, kako bi se poboljšalo stanje u agraru kao jednoj od najvažnijih grana privrede.

LSV je kritikovala izjavu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o pomoći poljoprivrednicima na Kosovu i Metohiji, i zapitala „da li se na isti način pomažu i poljoprivrednici u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“.

„Poljoprivreda, kao privredna grana koja najviše doprinosi ukupnom društvenom proizvodu, zavredjuje mnogo više pažnje nadležnih organa. LSV pozdravlja svaki napor za poboljšanje stanja u agraru, ali ta pomoć nije ni izbliza dovoljna“, piše u saopštenju.

Dodaje se da paori već dugo postavljaju pitanje kolika će biti otkupna cena soje, suncokreta i kukuruza, a vlasti o tome ćute. „Paori već decenijama čuvaju socijalni mir u Srbiji niskom cenom svojih proizvoda, a svi su izgledi da će se takva politika i nastaviti. Nedopustivo je da su poljoprivredne penzije niže od iznosa socijalne pomoći“, dodala je LSV.

Stranka je zatražila promenu takve politike i donošenje mera koje će poboljšati poziciju poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednika u zemlji.

(Agrosmart)