banner-image

Ovi će sad i pšenicu uspeti da upropaste

Šta se bijeli u gori zelenoj, da l’ je snijeg il’ su labudovi ili se tajkunima zaglibio  izvoz pšenice i brašna?

Nesposobnjakovići, kvazistručnjaci i bahati ministri na putu su da upropaste i proizvodnju pšenice u Srbiji. Kvalitet se ne ceni, jer u državi u kojoj vedre i oblače  Aleksandar Vučić i Željko Mitrović najprofitabilnije zadruge ne proizvode kvalitet već polusvet primitivaca i neznalica. Gde seju Vučić i Mitrović, žanje se uvoz kvaliteta, a domaće je sve manje za ljudsku upotrebu. Sada je u pitanju pšenica, a uskoro i ostalo. Mislite da rijaliti programi nemaju puno veze s poljoprivredom? E grdno se varate. Gde se promoviše jeftina  primitivna zabava, tu se u suštini promoviše sve što je ispod svake cene i kriterijuma.

Da krenemo redom.

Taman je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obezebedio izvoz pšenice u Egipat i jabuka u Indiju, kad ono međutim. Dogurali smo dotle da ćemo morati da uvozimo pšenicu iz Mađarske. Blesavi su Egipćani da kupuju naše žito kad mi kvalitetno moramo da uvozimo.

Bravo mastori. Kažu kriva kiša. Padala pa pokvarila kvalitet. Možda. Svi mrze Vučića pa prvi put u istoriji Srbije i Vojvodine padala kiša tokom žetve i pokvarila nam rod. Nikada pre nije žito pokislo i zbog toga ćemo prvi put morati da uvozimo pšenicu jer od ovo naše hleb mesiti ne možemo. Mi možemo svašta da progutamo, ali neće Makedonci i Albanci i tu je kvačka.

Dakle. „Žitounija“  će tražiti  od Vlade Srbije da naša zemlja iz Mađarske uveze između 30.000 i 40.000 tona pšenice, po ceni od 22 do 27 dinara po kilogramu,  bez carine,  da bi se poboljšao kvalitet namenskog brašna za izvoz radi proizvodnje finih peciva. Kažu da su se na ovaj korak odlučili da ne bismo izgubili izvoz domaćeg brašna u zemlje iz okruženja i da ih je na to navelo upozorenje uvoznika iz Makedonije i Albanije koji za srpsko brašno kažu da je lošijeg kvaliteta od lanjskog, i da ne zadovoljava njihove zahteve.

Takođe, uvoz pšenice koja će navodno popraviti kvalitet našg brašna je za prof. dr Miroslava Maleševića skandalozna. 

Problem kvaliteta domaće pšenice je prisutan već desetak godina jer kupci pšenice nisu bili spremni da proizvođačima plate više za bolji kvalitet, rekao je Malešević.

Za vrhunski kvalitet zrna postoje domaće sorte, iskusni proizvođači i povoljni agroeološki uslovi, koje pruža Panonska nizija. Čak i u ovako nepovoljnoj godini sorte poboljšivači su dale odličan kvalitet zrna. Ali nije bilo dodatnih para za bolji kvalitet. Sada se traži da se država odrekne carina da bi se udovoljilo licemernoj grupi prerađivača i izvoznika.

Nadam se, kazao je prof. dr Malešević, da se niko u Srbiji neće usuditi da ukine carine, već da će sve zainteresovane uputiti na predstojeću setvu u koju mogu uložiti, kupujući sorte sa visokim genetskim potencijalom za tehnološki kvalitet i dajući ih proizvođačima obezbediti kvalitetnu sirovinu u 2019. godini.

Ovo je ključ i objšnjava svu pogubnost rialiti zaduge u kojoj živi Srbija i dobar deo stanovništava. Za kvalitet neće da plate više. A i što bi išli u pozorište kad mogu da gledaju farmu za sitne novce. što bi išli u muzeje kad imaju slike kod Mitrovića, što bi čitali knjigu kad je čitanje naporno, a knjige skupe… Što bi plaćali kvalitenu pšenice kad i od one loše može da se kupi jeftin kakav-takav hleb…

Međutim, neće Makedonci i Albanci da jedu hleb kakav je nama naša zadruga zamesila. Da zna svinja šta je dinja ne bi jela bundeve. Narod je siromašan pa mu treba najeftiniji hleb, najgore uzvozno smrznuto meso, viršle bez mesa, sir od soje…

A sad će neko da kaže kako mi ovakvim pisanjem vređamo siromašne. Tako je mastori. Samo zaboravljate da je ova poslovica narodna i da su je izmislili oni koji rijaliti gledali nisu. Vređa onaj ko govori istinu, a ne oni koji prodaju maglu i koji 30 godina uništavaju ovaj narod. To vam je klasična radiklasko-naprednjačka matrica. Vučić mesecima najavljuje istorijski govor na Kosovu i onda ne kaže ništa, jer naravno brine za svoj narod.

Jadan je narod koga njegova elita i intelektualci hvale. Jadan je narod koga brani i hvali Vučić, Vulin, Šešelj…

Da se vratimo konkretnoj pšenici.

Najsmešnije je to što se za uvoz pšenice zalažu mlinari koji godinama odbijaju da počnu otkup pšenice po kvalitetu. Međutim, nisu oni budale, jer iako žito ne plaćaju po kvalitetu, itekako ga klasiraju i izvoze po cenama koje zavise od kvaliteta.

To je smeštno, a tragično je što ovakvi majstori vode srpsku poljoprivredu. Možda se razumeju u meteorologiju. Ako znaju neka nam kažu da li je kiša ovog leta padala u Mađarskoj. Verovatno nije kad odatle treba da uvezemo pšenicu da nam popravi brašno pa onda mi mađarsku pšenicu u našem brašnu da izvozimo u Makedoniju i Albaniju.

To je put u propast, a ne plan za razvoj srpske poljoprivrede i ekonomije. Reći će naravno da su za sve krivi žuti lopovi. Pa možda i jesu delimično, ali ste vi majstori za pet godina totalne vladavine sve mogli da promenite, a sortiment za jednu sezonu, jer Novosadski institut, ma koliko ste uspeli da ga degradirate, ima vrhunske sorte vrhunskog kvaliteta.

Srbija ima znanja i pameti. Sve možemo i znamo, samo ne vredi…

Milovan Lukić