banner-image

Sporazum za jačanje nauke i prakse u organskoj proizvodnji

Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), u nameri da doprinese unapređenju uslova za razvoj proizvodnje organske hrane i naučno-istraživačkog rada u ovoj oblasti, potpisaće sporazum sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Beograd. COPS i Zavod će zajedničkim aktivnostima moći efikasnije da utiču na jačanje kapaciteta za naučno-istraživačku i razvojnu delatnost, transfer znanja ka organskim proizvođačima i onima koji žele da započnu takvu proizvodnju.

Sporazum će biti potpisan 28. septembra 2018. godine u Selenči, u okviru 12. međunarodnog foruma organske proizvodnje, manifestacije kojoj prisustvuju proizvođači, stručnjaci, istraživači, predstavnici agrobiznisa iz Srbije i desetak evropskih zemalja.

Centar za organsku proizvodnju Selenča i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Beograd uočili su da postoji obostrani interes za nastanak i razvoj saradnje sa ciljem razvoja kapaciteta obe organizacije. Kako su ocenii, postoji niz mogućnosti i načina da se istraživački i naučni rad znatno intezivnije razvoja, a da rezultate tog rada mogu u većoj meri da koriste i institucije, i firme, i sami proizvođači organske hrane.

COPS ima preko 200 članica, što manjih proizvođača organske hrane u Vojvodini, što velikih kompanija poput “Global sida”, najvećeg proizvođača organskog mleka u Evropi, „Suncokret“ Hajdukovo…, koje su među osnivačima Centra. Pod okriljem ove organizacije osnovan je Centar za učenje, kroz koji je prošlo više od 600 ljudi. Organizovane su teoretske i praktične edukacije u vidu “otvorenih škola” po FAO metodologiji, a COPS je prepoznatljiv i po Farm inkubatoru organske proizvodnje, jedinstvenom u Evropi, u kojem poljoprivrednici dobijaju teorijska i praktična znanja kroz ceo proizvodni proces i plasman te robe. Takođe, COPS je nosilac najvećih evropskih i međunarodnih projekata u ovoj branši.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je isntitucija koja učestvuje u pripremi propisa iz oblasti obrazovanja i vaspitanja iz nadležnosti Ministarstva prosvete i nauke, Nacionalnog prosvetnog saveta, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U svom sastavu, Zavod ima osam organizacionih jedinica: Centar za razvoj programa i udžbenika, Centar za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju…

Planirane su zajedničke aktivnosti ove dve organizacije u oblasti istraživanja, edukacije, organizacije konferencija, okruglih stolova, sajmova, izložbi, kao i razvoja projekata.

Zajedničkim aktivnostima biće izrađen i realizovan program obrazovanja odraslih na temu Organske proizvodnje i pčelarstva, a očekuje se da sve to verifikuje Ministarstvo prosvete.

M. Leđenac