banner-image

Pokrajina ulila milion evra u savremenu proizvodnju vina

Sredinom septembra u Irigu se, već četvrt veka, tradicionalno održavaju „Pudarski dani“, privredno- turistička manifestacija posvećena pudaru – čuvaru vinograda, vinu i grožđu i razvoju vinogradarstva.

Ovogodišnje, 26. po redu „Pudarske dane“, sinoć je na iriškom Ribarskom trgu otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević.

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na ovoj manifestaciji u Irigu, gde postoji duga tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje vina, dr Radojević je ukazao na činjenicu da je Pokrajinska vlada od 2016. godine po prvi put prepoznala potrebu subvencionisanja vinogradara i vinara.

Radojević je naveo da je u prethodnom periodu ova pomoć izostala, a s obzirom na činjenicu da su vinogradrstvo i vinarstvo sve značajniji u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je od prošle godine, po prvi put, podržao vinogradare kroz subvencije za podizanje novih zasada vinove loze.

“Međutim, ono što je takođe bitno prepoznali smo vinarije i njihovu potrebu za novom opremom za preradu grožđa u vina. Za prošlu i ovu godinu zajednički smo uložili oko milion evra u najnoviju i najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi naši vinari u proizvodnji bili efikasniji, a time i konkurentnija na domaćem i stranom tržištu“, rekao je Radojević u Irigu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je ukazao večeras u Sremu da se čvrsto opredeljenje Pokrajinske vlade za podsticaj u ovoj oblasti, ogleda i u tome što je izdvojeno 17 miliona dinara za kupovinu najsavremenijeg vinskog analizatora, uređaja za analizu važnih parametara vina, koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, i stoji na raspolaganju svim vinarijama sa teritorije Vojvodine. Radojević je pozvao sve vinare da iskoriste ove mogućnosti, jer ovaj uređaj doprinosi poboljšanju kvaliteta vina i čini proizvodnju jeftinijom.

Resorni sekretar je istakao da ovu priliku posebno treba iskoristiti u Irigu gde prema podacima ima preko 250 hektara vinograda, gde je sedam registrovanih vinarija i mnogo malih poizvođača vina kojima, kako je resorni sekretar rekao Pokrajinska vlada želi upravo kroz pomenute subvencije da pruži pomoć u kupovini opreme neophodne da se registruju, i da svoje vino zatim plasiraju na tržištu.

Radojević je svoje obraćanje završio konstatacijom da „Pudarski dani“ u Irigu zaslužuju punu podršku, jer na najbolji način neguju tradiciju, kulturu običaje Iriga i celog ovog kraja.Posebno pohvale uputio je Društvu Irižana, kao i lokalnoj samoupravi za organizaciju ove, po mnogo čemu jedinstvene manifestacije, koja je dospela i na nacionalnu turističku mapu manifestacija, što predstavlja značajan uspeh kako za Irig, tako i za čitav Srem i Srbiju.

Manifestaciju „Pudarski dani“, koja beleži posetu od nekoliko hiljada ljudi, će za vreme trajanja pratiti bogat kulturno –umetnički i zabavni program, kao i raznovrsna zanimljiva dešavanja kao što su:Fruškogorski sajam vina,izbor gospodara Pudarskih dana, dečija pijaca, te proglašenje pobednika za najbolji vinski podrum, najbolji vinograd, najteži grozd i najbolje vino i rakiju.