banner-image

Park prirode Jegrička čistilo i uređivalo 230 volontera

U velikoj volonterskoj akciji koju je organizovala Erste banka zajedno sa Javnim vodoprivrednim preduzećem „Vode Vojvodine“ i Arhus centrom Novi Sad, danas je uređen Park prirode „Jegrička“. Oko 230 volontera učestvovalo je u radovima u ovom zaštićenom području oko Info centra Jegrička u opštini Temerin, priključivši se tako akciji koja se sprovodi na globalnom nivou u znak obeležavanja 15. septembra, Svetskog dana čišćenja.

Erste Banka Srbija i njeni volontera već tradicionalno, desetu godinu zaredom organizuju volonterske akcije na uređenju određenog lokaliteta, a ovoj je podršku dala Opština Temerin. Volonteri su u Parku prirode “Jegrička” posadili sadnice hrasta lužnjaka, postavili su nove info table, nove table za mapiranje retkih biljnih vrsta i nov putokaz.

Takođe, postavili su nov drveni mobilijar, popravili i uredili dečije igralište, ofarbali ograde, uredili i ofarbali drveni mostić dužine 130 metara, pokosili travu, uredili Edukativne staze duge 3,5 kilometara…

Među volonterima bilo je i 60 mališana, za koje su organizovane edukativne radionice i igraonice.

-Pre deset godina smo krenuli s volonterskim programom, koji se sprovodi iz godine u godinu. Bili smo prvi u korporativnom volontiranju u Srbiji. Realizovali smo preko 50 volonterskih akcija, posetili smo i ulepšali 25 gradova i mesta i pokazali da smo dobar komšija u zajednicima u kojima poslujemo – izjavila je Ana Devetak iz Erste banke.

Napominjući da JVP „Vode Vojvodine“ gazduju ovim parkom prirode od 2005. godine, pomoćnik direktora za tehničke poslove Aleksandar Kocan kazao je da u oktobru počinje čišćenje Jegričke preko IPA programa.

Reč je o projektu vrednom 500.000 evra, u okviru kojeg će, između ostalog, biti izmuljeno oko devet kilometara Jegričke. Takođe, biće nabavljena mašina (amfibija) čije vrednost iznosi 112.000 evra. Ona će se koristiti za svakodnevno uklanjanje biljne vegetacije koja predstavlja veliki problem u svakodnevnom održavanju ovog prirodnog dobra.  

U okviru projekta biće uređena i šetna staza u siriškom delu Jegričke, dužine oko 1,5 kilometar, dodao je Kocan.

-Volontiranje ima neprocenjiv značaj u očuvanju životne sredine. Volonтeri su prijatelji prirode, јер ko će da je čuva, očuva, sačuva ako neće građani koji znaju da životi svakog pojedinca zavisе od čistog i zdravog prirodnog okruženja. Misija Arhus centra se odnosi na očuvanje životne sredine i pridružujemo se akcijama Kluba Erste volontera unazad nekoliko godina – kazala je Darija Šajin, predsednica Arhus centra Novi Sad. 

Naglasila je da su volonteri uradili veliki posao kako bi pomogli da Info centar na Jegrički služi svrsi, a to je obrazovanje i informisanje građana  o ekologiji iz  četiri vojvođanske opštine Temerina, Žablja, Bačke Palanke i Vrbasa, ali i svih posetilaca iz zemlje i inostranstva. 

-Kapaciteti Arhus centra Novi Sad iz godine u godinu jačaju zahvaljujući saradnji  na volonterskim akcijama sa Erste Bankom i JVP Vode Vojvodine – kazala je Darija Šajin.

Park prirode “Jegrička” prostire se na području četiri opštine (Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i Žabalj), a zauzima površinu od 1.445 hektara. Informativni centar Parka prirode “Jegrička”, zahvaljujući kojem se unapređuje promovisanje i upravljanje ovim zaštićenim područjem,  nalazi se u neposrednoj blizini mosta državnog puta Novi Sad – Bečej. Od prošle godine na delu Jegričke, od Info centra do osmatračnice za ptice, moguća je i plovidna katamaranom.

Deo PP “Jegrička”  nalazi se na listi područja od međunarodnog značaja za ptice (Important Bird Areas – IBA područje) na kom je registrovano 198 vrsta ptica. Pored ptica, registrovane su 22 vrste ribe i vrlo retki sisari poput vidre.

S. G.