banner-image

Organska proizvodnja u Hrvatskoj, po receptu iz Selenče

U okviru projekta Organik bridž (Organic Bridge) iz programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, u mestu Valpovo osnovano je udruženje Centar za razvoj ekološke poljoprivrede. Iskustva i znanja partnerima iz Hrvatske, kroz podršku u osnivanju  centra u Valpovu, kao i kroz istraživanja, obuke i kreiranje brendova, preneo je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), nosilac ovog velikog evropskog projekta.

Novoosnovani centar u Valpovu predstavljaće edukativno-proizvodni poligon za proizvođače koji su se opredelili za organsku proizvodnju, a opremljen je malim pogonom za preradu voća i povrća koji uključuje linije za proizvodnju sokova, sušaru za voće, povrće i lekovito bilje te kazan za kuvanje pekmeza.

Paralelno, slične aktivnosti će se odvijati u Selenči, u COPS-u, gde se u okviru prekograničnog projekta vrednog oko 550.000 evra, oprema Istraživačko- razvojni centar. On će imati platformu za edukaciju učenika, studenata i istraživača, obuhvataće saradnju proizvođača i istraživača, kao i učenje i unapređenje organske proizvodnje za postojeće i potencijalne proizvođače i potrošače organskih proizvoda.

Lokalna razvojna agencija Valpovo-Petrijevci, jedan od partnera na projektu “Organik bridž”, među vodećim je inicijatorima osnivanja Centra za ekološku proizvodnju.

Direktorica ove agencije Lidija Maurović Košček izjavila je prilikom osnivanja organizacije da je cilj svih tih aktivnosti da se doprinese stvaranju uslova za još jači razvoj organske poljoprivrede u pograničnom području.

Ona je istakla značaj saradnje sa partnerima u Srbiji jer Iskustva onih koji su neke od problema ostavili iza sebe su svakako dobrodošla.

-Dugogodišnje iskustvo COPS-a pokazuje da je klastersko organizovanje izuzetno važno za sve proizvođače, ali i za potrošače. Do sada se pokazalo nezamenjivo u razmeni iskustava, razmeni znanja, plasmanu na nova tržišta – izjavila je Biljana Viduka iz Centra za organsku proizvodnju iz Selenče.

 Istakla je da je u organskoj, odnosno ekološkoj proizvodnji jako važno prenošenje specifičnih znanja, koja se ne mogu steći u redovnom obrazovanju.

– To se uči, praktično, u samom procesu proizvodnje. I upravo je ovaj projekt prilika da sve što saznate prenesete i drugim proizvođačima, a ekološki proizvođači nesebično dele svoja saznanja. I zato su ta udruživanja, okupljanja značajna za sve njih, kazala je ona.  

M. L.