banner-image

Ravago proizveo 3.300 tona premiksa za stočnu hranu

Belgijska kompanija Ravago, koja je u septembru prošle godine u Feketiću otvorila jednu od najsavremenijih fabrika za proizvodnju premiksa za stočnu hranu, ostvarila je zacrtane godišnje ciljeve, plasiravši na domaće i inostrano tržište 3.300 tona ovih proizvoda.

Investiranje u modernu fabriku, proizvodne linije i opremu, vredno 5.000.000 evra, doprinelo je podizanju kvaliteta premiksa za stočnu hranu u Srbiji i regionu.

-Primenjujemo najnovije metode i dobru praksu u proizvodnji premiksa. Postignuti su odlični poslovni rezultati ali najznačajniji ishod lanjske investicije je to što smo, uspostavivši balans između ekonomskog interesa i visoko postavljenih standarda u pogledu bezbednosti hrane, na tržište izbacili najkvalitetnije premikse i tako podigli lestvicu u kontroli proizvoda koji se koriste u industriji stočne hrane. Takođe, doprineli smo unapređenju kontrole kvaliteta – izjavio je generalni direktor kompanije Ravago u Srbiji Žarko Alargić.

Uspešan odgovor na izazove tržišta su planovi za iduću godinu, kojima je predviđena proizvodnja od 4.500 tona premiksa. Do kraja 2018. biće implementiran GMP plus standard kvaliteta, koji se na svetskom tržištu sve češće javlja kao obavezujući ne samo za proizvode namenjene ljudskoj ishrani već i u proizvodnji stočne hrane.

Premikse kompanije Ravago u svojoj proizvodnji koriste, na srpskom tržištu, kompanije Karneks, De Heus, PIK Bečej, Vlaškalić DOO,  Vin Farm…

Kada je reč o regionalnom tržištu, najveći kupci Ravagovih premiksa su Žitosijek u Hrvatskoj, Fabrika stočne hrane Spuž u Crnoj Gori, Agreks i Savimiks u Bosni i Hercegovini…

U Grčkoj proizvode iz Feketića koristi najveći proizvođač konzumnih jaja, značajni kupci su i albanske kompanije, a izvezene su i prve količine premiksa za Ukrajinu.  

U toku je proces dobijanja dozvole za izvoz na rusko tržište, odnosno registracija nekoliko proivoda, a očekuje se da prodajne aktivnosti počnu 2019, uz korišćenje celokupne logistike Ravaga u Rusiji.

Ravago Chemicals, u čijem sastavu posluje fabrika u Srbiji, na ruskom tržištu prisutan je preko 20 godina i ostvaruje godišnji prihod veći od 200 miliona evra.

Najsavremenija laboratorija kontroliše kvalitet

U najsavremenijoj laboratoriji, kakvu poseduje Ravago u Feketiću, svakodnevno su rađene analize sirovina i gotovih proizvoda, što je podiglo nivo kvaliteta i bezbednosti stočne hrane u Srbiji i regionu.

Ravago je unapredio visok nivo performansi premiksa zahvaljujući laboratoriji opremljenoj najsavremenijim aparatima za ispitivanje sirovina i gotovih proizvoda, kakvi su AAS – Atomic Absorption Spectrometer, koji se koristi za analizu minerala i teških metala, HPLC – High Performance Liquid Chromatography, aparat za analizu vitamina, te NIR – Near Infrared Spectrometer Tango, brzi analizator za određivanje Wende analiza.

-Pokazalo se da je investicija u takvu laboratoriju, koja je dodata vrednost našim naučno-istraživačkim aktivnostima, u potpunosti opravdana i da je bila potrebna srpskom tržištu. U sakom trenutku sposobni smo da iskontrolišemo naše premikse, kao i proizvode drugih kompanija. Uz to, periodično šaljemo naše analize na superkontrolu u nemačku laboratoriju LUFA, jednu od referentnijih ustanova te vrste u Evropi – rekao je Alargić.

 

Ravago je osnovan u Belgiji, pre 55 godina, a izrastao je u međunarodnu grupu sa više od 5.500 zaposlenih u 230 preduzeća širom sveta koja posluju zajedno, u duhu partnerstva. Prvobitno, kompanija je bila okrenuta građevinskoj i hemijskoj industriji da bi potom diverzifikovala aktivnosti i u pravcu industrije stočne hrane. Fabrika premiksa u Feketiću najveća je članica Ravago grupe u sektoru hrane za životinje.