banner-image

Unapređenje prehrambenog sektora otvorenim inovacijama

Novosadski Naučni institut za prehrambene tehnologije realizuje projekat FOODstars – tvining projekat finansiran u okviru programa za istraživanja i inovacija Evropske unije Horizont 2020 Evropske komisije, koji se bavi problematikom razvoja novih proizvoda kao ključnom aktivnošću koja pokreće globalnu prehrambenu industriju i obuhvata kompletan proces od rađanja ideje do plasiranja novog proizvoda na tržište. Ako se u tom procesu pruži prilika i potrošačima da budu inovatori, kao i naučnicima da uobliče inovativne ideje u gotova rešenja koja koristi industrija – kao što pretpostavlja koncept otvorenih inovacija- potencijal za povećanje inovativnosti i konkurentnosti prehrambenog sektora je značajan i u mogućnosti da menja tržište. Upravo je ovo ključna ideja na kojoj je zasnovan projekat FOODstars, navodi se u saopštenju koje je objavio Institut za prehrambene tehnologije.

Projektne aktivnosti osmišljene su tako da se ojačavanjem istraživačkog potencijala Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, ojača sposobnost prilagođavanja novim tehnologijama i kontinuiranim inovacijama u prehrambenom sektoru, da se stvore uslovi za implementaciju inovativnih ideja u praksi, i ostvari bolja saradnja nauke, prehrambene industrije i potrošača u razvoju prehrambenih proizvoda.

Veliki broj mladih ljudi-istraživača zaposlenih u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije imao je priliku da kroz jednomesečne boravake u partnerskim institucijama u Irskoj, Italiji i Holandiji unapredi svoja znanja iz raznih oblasti nauke o hrani i prehrambenih tehnologija, kao i da probudi svoju kreativnost i ostvari bolju povezanost sa istraživačima u tzv. evropskom istraživačkom prostoru. To je značajno doprinelo ne samo razvoju njihove naučne karijere, već je rezultiralo i novim idejama za dalja istraživanja, povećavajući ugled naše nauke u svetu.

Uporedo sa jačanjem istraživačkih potencijala FINS-a, projektne aktivnosti odnosile su se i na edukaciju predstavnika domaće prehrambene industrije prezentovanjem mogućnosti proizvodnje nutritivno vrednijih proizvoda uz primenu novih procesnih tehnologija, odabir novih i alternativnih sirovina, povećanje ekonomičnosti proizvodnje, iskorišćenje sporednih proizvoda prerade, uz istovremeno ukazivanje na značaj udruživanja veština, znanja i iskustva iz različitih oblasti nauke, inženjerstva i marketinga. Okrugli stolovi i panel diskusije bile su način da se otvore goruće teme u prehrambenom sektoru i animiraju predstavnici industrije da se uključe u “inovativni cilus razvoja prehrambenih proizvoda”.

“Vruće teme” –o aditivima, dobrim i lošim mastima i soli u hrani, uspele su da u okviru tri informacione večeri, privuku velik broj potrošača, u saradnji sa Asocijacijom potrošača Srbije (APOS). Na taj način intenzivno su ojačane veze sa potrošačima, kao najpristupačnijim partnerima – inovatorima u razvoju prehramebnih proizvoda, a prehrambenoj industriji je olakšan razvoj i isporuka novih prehrambenih proizvoda formulisanih tako da zadovoljavaju sve zahtevnije prohteve potrošača.

Podsticanjem multidisciplinarnog pristupa u razvoju prehrambenih proizvoda Naučni institut za prehrambene tehnologije je stvorio kreativnu zajednicu sposobnu da inovira. Drugim rečima, FOODstars je omogućio uspostavljanje ne samo čvršću međunarodnu naučnu saradnja sa partnerima iz Irske, Italije i Holandije, već je i ojačao veze sa domaćom industrijom i potrošačima, što čini dobar temelj za razvoj prehrambenog sektora na principima OTVORENIH INOVACIJA.

(Agrosmart)