banner-image

Sve više organizovanih krađa na njivama

Nekoliko pokušaja krađe na njivama u okviru žabaljskog atara sprečili su radnici profesionalne agencije za obezbeđenje koju je angažovala Opština Žabalj u dogovoru sa poljoprivrednicima, da čuva atare na toj teritoriji. S obzirom na to da su se građani sve češće žalili na krađe, usevi su zaštićeni danonoćnim video-nadzorom.

Poljoprivrednik iz Čuruga Sava Popov zadovoljan je akcijom zaštite, jer problem sa krađom imaju godinama.

– Prošle godine ih je bilo manje, jer je sezona bila nerodna, međutim sada je gotovo nepodnošljivo. Tokom cele godine vredno radimo i ulažemo u tu zemlju, plaćamo poreze i zakup, da bi na kraju neko pokrao plodove i napravio štetu na zemljištu – navodi Popov.

Poljoprivrednici smatraju da oni koji kupuju kradenu robu otvoreno podržavaju takva dela. Osim onih koji su dolazili automobilom, biciklima i konjičkim prikolicama, pa brali manje količine, najčešće kukuruza, bilo je i organizovanih berbi, za dalju prodaju. Osim video-nadzora, čuvari motre na zemljište i čuvaju useve, uz podršku policije. Ta ideja predstavnika lokalne samouprave i poljoprivrednika dala je odlične rezultate.
Zamenik komandira Policijske stanice u Žablju Goran Nijemčević kaže da svakodnevno prate stanje na terenu i kroz svoj rad pokušavaju da otkriju, spreče i suzbiju takve negativne događaje.

– Građani su prijavljivali krađe useva, a mi smo kroz redovnu pozorničku i patrolnu delatnost otkrivali izvršioce, oduzmali ukradeno i procesuirali slučajeve nadležnim organima – kaže Nijemčević.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić u svakodnevnom je kontaktu sa poljoprivrednicima i kaže da obezbeđenje neprestano radi na zaštiti od zloupotrebe privatnih poseda i zakupljenog državnog zemljišta.

– Rezultati angažovanja agencije u prethodnih nekoliko dana su značajni, s obzirom na to da je sprečeno nekoliko pokušaja krađe, a nama je važno što su poljoprivrednici zadovoljni i sigurni da je njihova imovina zaštićena – podvlači Božić.

Iz Opštine Žabalj najavljuju da će u svojim narednim aktivnostima podržavati lokalne poljoprivrednike i dogovarati se sa njima o daljim planovima za budući period. Kroz različite programske segmente, poljoprivrednici će imati podršku za profesionalno usavršavanje.

Nadležni apeluju na sugrađane da, ukoliko primete nešto sumnjivo na njivama, prijave to kontrolnom centru na broj telefona 062/882-1417.

(Dnevnik)