banner-image

Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

U mestu Torak u opštini Žitište izgorela je značajna površina neobranog kukuruza, usled nemara pojedinaca koji pale biljne ostatke, što je protivzakonito, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) postavljajući pitanje šta su za to vreme radili nadležni organi reda i poljočuvarska služba. Za poljočuvarsku službu u ovoj opštini pritom je izdvojeno sedam miliona dinara, ukazuju u LSV.

-Koje aktivnosti i mere sprovodi poljočuvarska služba opštine Žitište na sprečavanju krađe i paljenja biljnih ostataka i koliko je prestupnika koji protivzakonito pale biljne ostatke i time ugrožavaju neobrane parcele kukuruza poljoprivrednika sa teritorije ove opštine? Kome da se obrate ošetećeni građani ili oni koji primećuju krađu kada kontakt podaci poljočuvarske službe nisu objavljeni čak ni na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Žitište? Nadležni moraju odgovoriti i na pitanje o tome gde se nalazio poljočuvar dok su u Torku gorele neobrane njive kukuruza – navodi se u saopštenju.

LSV insistira i na odgovorima o pokrivanju štete koju su pretrpeli poljoprivrednici. Takođe, traži od nadležnih da objasne da li je isplativo uložiti blizu sedam miliona dinara za poljočuvarsku službu, koliko je opredeljeno budžetom i u postupku javne nabavke, a da ta usluga bude tako manjkava.

Traži da se preispita ugovor i javna nabavka za angažovanje poljočuvarske službe, kao i da se obezbedi novac za nabavku nove opreme, goriva te remont postojeće opreme i vozila Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Torka pošto ono već godinama bez ikakve nadoknade spašava imovinu građana, što je posao poljočuvara i profesionalnih vatrogasaca.

LSV obratila se predsedniku opštine Žitište Mitru Vučureviću sa zahtevom da se na ova pitanja hitno odgovori i adekvatno reaguje na probleme kojima se ugrožavaju prava građana, u ovom slučaju posebno poljoprivrednika.

M. Leđenac