banner-image

Divlje svinje obrale kukuruz

Teško je u selu Gornja Crnuća, pet kilometara od severne industrijske zone Gornjeg Milanovca, naći domaćina kojem divlje svinje nisu obrale“ kukuruzišta i njive posejane pšenicom… Lakše je, nažalost, naći one koji zbog istih šteta redom odustaju od te vrste ratarstva! Osim Gornje Crnuće, gde je ova muka najgora u zaseoku Dugopolje, nju trpe i mnoga sela pod Rudnikom, ali i ona pod drugim, udaljenijim šumama.

Kuda, prema štetama domaćinima i po važećim zakonima, „idu“ divlje svinje, koje zakoni štite od ubijanja, uz novčane i druge stroge kazne? Zasad, idu nesmetano njivama domaćina, ma kako ih oni štitili neprobojnim ogradama i žičanim električnim „čobanicama“. Neki su organizovali noćne straže naoružane kako ko, a uglavnom petardama…

U Dugopolju od poljoprivrede živi 12 domaćinstava, i ona koja povremeno dolaze u svoje kuće – svedoče Dragomir Đorđević (61) i Milisav Đorđević (77) usred opustošenih „oaza“ u Dragomirovim kukuruzištima, koji nastavlja:

– Zbog šteta od divljih svinja, počeo sam da obirem kukuruz čak i pre njegovog punog zrenja, ne bih li išta spasao, ali ne vredi… Probijaju čak i gustu ogradu od bodljikave žice upredenu sa živogorom, mladim grabićima koje je sadio još moj otac, zbog zaštite od tih štetočina. Njive sam još gušće ogradio bodljikavom žicom, ali uzalud. Nadležna ministarstva nam odgovaraju da ih zaštitimo električnim „čobanicama“. Ali, prvu divlju svinju koja na tu žicu naleti ta „čobanica“ samo pecne, a da je i ošamuti nema vajde, jer ta prva izvrši proboj, potrga žicu, a sav njen i drugi čopori nesmetano ulaze u njive. „Preoravaju“ nam livade košanice. Najgore je, što već počinju da „preoravaju“ i dvorišta. Kako da ih sprečimo…? Divlja svinja u Srbiji, izgleda, ima veća prava nego poljoprivrednik!

Ako bi iko od meštana ubio divlju svinju, smesta sledi kazna od najmanje 30.000 dinara. – Nedavno, momci odavde su ih lovili, ali im je oduzeto oružje i naplaćena kazna, a za te pare na pijaci se mogu kupiti velike domaće svinje! – upozoravaju Đorđevići.

O merama za sprečavanje šteta od divljači, štete na divljači i postupcima njihovog utvrđivanja, na snazi je Pravilnik Lovačkog saveza Srbije. Potpisao ga je 2011. tadašnji ministar poljoprivrede i šumarstva Dušan Petrović. Đorđevići su ovog septembra dobili dva rešenja Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“ iz Gornjeg Milanovca, u kojima im se savetuje da, ako im divljač još bude pravila štete, napišu nove prijave i zahteve.

– Pre dve nedelje, u susednim Svračkovcima na svojoj njivi umro je B. S. na noćnoj straži, gde je bio zbog divljih svinja… Treba li još neko da umre, ili da koga, ne daj Bože, te zveri u čoporima, ako imaju mlade, rastrgaju?! – upozoravaju Dragomir i Milisav Đorđević

Izvor:Glas Zapadne Srbije