banner-image

U Selenči 40 poljoprivrednika iz Osječko-baranjske županije

Organski proizvođači iz Osječko-baranjske županije, njih 40, učestvovaće u petak, 28. septembra na 12. međunarodnom Forumu organske proizvodnje u Selenči. U okviru evropskog, prekograničnog projekta Organic Bridge „Organik bridž“, proizvođači iz Hrvatske boraviće i u subotu u selenačkom Centru za organsku proizvodnju i učestvovati u zajedničkim aktivnostima.

Forum organske proizvodnje organizuje se uz podršku Vlade AP Vojvodine, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), Evropske preduzetničke mreže Srbije, Višegradskog fonda i Interreg IPA CBC Program Hrvatska-Srbija. Biće to prilika i za hrvatske proizvođače da čuju iskustva poljoprivrednika iz Srbije ali i drugih evropskih zemalja. Kako ova manifestacija ima i edukativni karakter, upoznaće se i sa novim rešenjima i naučno.istraživačkim razultatima postignutim u nekoliko vodećih naučno-obrazovnih institucija u Evropi, čiji će predstavnici takođe prisustvovati Forumu.

Proizođači iz Osječko-baranjske županije u subotu će se upoznati i sa ativnostima novoosnovanog Eko Agri Centra nastalog na inicijativu Centra za organsku proizvodnju Selenča, Kreativno edukativnog centra iz Novog Sada i Arhus centra iz Novog Sada. Reč je o prvom istraživačkom centru u sektoru organske poljoprivrede u Srbiji, koji će imati regionalni karakter i koji će biti fokusiran na izvrsnost i primenu istraživačkih rezultata u praksi u našoj i drugim evropskim zemljama.

Posetiće i firmu „Zdravo organik“ u Selenči koja se, između ostalog, bavi i preradom organskog voća i povrća, a imaće priliku i da obiđu Farm inkubator u ovom mestu. Inkubator je osnovan 2015. godine, uz direktnu podršku Ambasade Kraljevine Norveške, s ciljem da zainteresovanima za bavljenje organskom poljoprivredom obezbedi svu neophodnu infrastrukturu za sticanje teorijskih i praktičnih znanja, koja po završetku obuke mogu i da primene.

Takođe, obići će i demo polja organske proizvodnje u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Baču, koja je jedan od osnivača Centra za organsku proizvodnju Selenča.

Podsetimo, projekat „Organik bridž“ vredan je oko 550.000 evra i najveći je u branši organske proizvodnje u ovom delu Evrope, a Evropska unija ga je podržala kako bi se kroz unapređenje te vrste poljoprivrede podstakle privredne i preduzetničke aktivnosti, razvilo tržište organskih proizvoda, poboljšao život u ruralnim područjima i smanjio negativni trend napuštanja sela.

S hrvatske strane u “Organik bridžu” učestvuju Grad Valpovo, Tera Tehnopolis, a sa srpske Centar za organsku proizvodnju Selenča i organizacija „Teras“ iz Subotice. Tako Bačka i Osječko-baranjska županija zajedno razvijaju organsku proizvodnju.  

S. Kuprešanin