banner-image

Ko peče i prodaje rakiju prvo mora u registar

Uveliko traje sezona pečenja rakije, a proizvođači koji je prave u svojim dvorištima, odnosno na poljoprivrednim gazdinstvima često nisu upoznati s propisima koji se odnose na proizvodnju i prodaju ovog pića. Mnogo je nedoumica i nejasnoća jer proizvodnja rakije potpada pod različite zakone i resore ali u svakom slučaju, poljoprivrednici koji je prave za prodaju trebalo bi da znaju da su dužni da se registruju za tu delatnost u Registru proizvođača jakih alkoholnih pića, kao i u Agenciji za privredne registre.

Takođe, u obavezi su da se prijave i Ministarstvu finansija.

Poljoprivredni proizvođač može da proizvodi rakiju za sopstvene potrebe bez ikakvih ograničenja. Takođe, može da je prodaje registrovanom proizvođaču jakih alkoholnih pića, koji će je koristiti kao sirovinu za doradu i dalju proizvodnju – rečeno je za Agrosmart u Ministarstvu poljoprivrede. – Ukoliko poljoprivredni proizvođač želi da rakiju plasira na tržište, odnosno da je proda krajnjem korisniku, potrebno je da i sam bude registrovan za tu delatnost, u skladu sa Zakonom o jakim alkoholnim pićima, kao i sa Zakonom o bezbednosti hrane. Proizvođač se registruje u Agenciji za privredne registre i upisuje u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Takođe imaju obavezu i da se prijave Ministarstvu finansija radi preuzimanja akciznih markica.

Na pitanje šta bi sve poljoprivredna gazdinstva trebalo da zadovolje da bi se registrovala za proizvodnju rakije u Ministarstvu odgovaraju da je upis u registre administrativni postupak, koji ne zahteva posebne uslove.

-Odmah nakon toga proizvođač može da obavlja proizvodnju i učestvuje u prometu. Njegov glavni uslov i obaveza je da tokom proizvodnje stvori takve uslove da proizvod koji plasira na tržište bude bezbedan po krajnjeg potrošača, odnosno konzumenta – naglašavaju u Ministarstvu.

Napominju da proizvođač nakon upisa u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića postaje subjekt kontrole inspekcije u smislu Zakona o bezbednosti hrane i dužan je da garantuje bezbednost svog proizvoda.

Proizvođač jakih alkoholnih pića nema obavezu da angažuje tehnologa, pošto većina proizvođača ima dovoljno znanja i iskustva ali nema ni prepreku da ga angažuju kako bi im vodio proizvodni proces ili unapredio kvalitet.

Kada je reč o pravilnicima koji se odnose na prodaju poljoprivrednih proizvoda sa kućnog praga, u Ministarstvu kažu da se oni ne odnose na proizvođače rakije.

-Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla (,, Službeni glasnik RS,, broj 111/17) se ne odnosi na proizvođača rakije – rečeno je za naš portal.

S. Kuprešanin