banner-image

Privrednici iz 16 zemalja na Forumu u Novom Sadu

U Privrednoj komori Vojvodine (PKV) otvoren je prvi Regionalni poslovni forum, u organizaciji Skupštine evropskih regija i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u saradnji sa PKV, Razvojnom agencijom Vojvodine i Evropskom mrežom preduzetnika, a uz podršku Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine. Forum je okupio više od 140 registrovanih kompanija i poslovnih asocijacija iz 16 zemalja, iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, metalo-prerađivačke industrije i turizma.

Predsednik PKV Boško Vučurević je tom prilikom istakao da je ovo izvrsna prilika za umrežavanje privrednika, kao i za predstavljanje investicionih i privrednih potencijala svih regija koje učestvuju na Forumu.

„Nama je od velikog značaja ovo jedinstvo svih institucija i izvršne vlasti u Vojvodini kojim stvaramo pravi privredni ambijent za dalje nastupe vojvođanske privrede na svim regionalnim, ali i ostalim tržištima“, rekao je Vučurević.
Dodao je da je od posebnog značaja to što su prisutni i predstavnici mnogih privrednih komora iz Evrope i da to, kako kaže, pokazuje koliki značaj se pridaje poslovnom umrežavanju i nalaženju partnera na manifestacijama koje predstavljaju pravi put za iznalaženje novih tržišta i novih poslovnih partnera.

„Ovo je ujedno i rezultat potpisanih i obnovljenih Sporazuma o saradnji koje je PKV realizovala u poslednje vreme sa mnogim komorama evropskih regija“, rekao je Vučurević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je izjavio da je zadatak javnih službi, državnih i pokrajinskih organa da stvore ambijent i dobre uslove poslovanja da privrednici mogu da ostvare svoje poslovne interese. Dodao je da je da su Republika Srbija i AP Vojvodina u vrh svojih prioriteta stavile ekonomski razvoj kao i da se poslednjih nekoliko godina postižu izuzetni rezultati u ekonomskoj stabilizaciji i ekonomskom razvoju. Milićević je naglasio i da je rast industrijske proizvodnje, pre svega prerađivačke industrije, turizma i građevinarstva dobra vest, te da se ti trendovi prate i u AP Vojvodini.

Jedan od učesnika Foruma, Dimitrije Ročkomanović, finansijski direktor kompanije Sigoc iz Šimanovaca izrazio je zadovoljstvo zbog inicijativa koje PKS i PKV preduzimaju, kao i, kako kaže, zbog podrške Vlade radu komorskog sistema.

„Ovakve inicijative omogućavaju nama, privrednim subjektima, da napravimo značajne vremenske i finansijske uštede kada je u pitanju uspostavljanje kontakata sa željenim inostranim partnerima. Sa PKV uz nas, dobijamo legitimitet i kredibilitet koji nam smanjuje vremenski period upoznavanja sa potencijalnim poslovnim partnerima i samim tim ubrzava proces realizacije poslovne saradnje između nas“, rekao je Ročkomanović.

Potpredsednik Skupštine Privredne komore Burse u Turskoj, Murat Bajizit, zahvalio se PKV na pozivu i što je, kako kaže, zahvaljujući PKV posle deset godina, ponovo u Novom Sadu.

„Upoznat sam sa tim da je Vojvodina region u kojem se proizvodi mnogo žitarica i hrane. Izuzetno mi je drago što ćemo od sada, još intenzivnije sarađivati zahvaljujući sporazumima koji su potpisani između PKV i PK Burse, kao i potencijalima koji postoje u Vojvodini i Bursi, drugom gradu u Turskoj, posle Istanbula, kada se posmatra vrednost izvoza“, rekao je Murat Bajizit dodajući da će do kraja godina, ukupna vrednost izvoza Burse biti 17 milijardi dolara.

Na forumu su se obratili i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, kao i stručnjaci za preduzetništvo i finansije iz Belgije, Holandije, Rumunije, Turske i Italije.

Regionalni poslovni forum održava se od 25. do 27. septembra 2018. godine u Novom Sadu.