banner-image

Tretiranje semena obavezno pre setve

U zemljama EU nije moguće kupiti preparate za zaprašivanje semena strnih žita već se isključivo kupovinom semenske pšenice dobija gotov zprašen proizvod.
Bliži se setva ozimih strnih žita, te će se veliki broj proizvodjača odlučiti za setvu sopstvene merkantilne pšenice kao semenske. Najveći problem kada su u pitanju bolesti strnih žita predstavlja glavnica pšenice i gari na ječmu i pšenici. Ako su ove bolesti prisutne plasman je onemogućen. Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu pšenice i zato treba koristiti semensku pšenicu ili doradjenu u sopstvenoj režiji.

Ukoliko se proizvođač odluči za setvu sopstvenog semena, obavezno to seme treba tretirati od glavnice pšenice (Tilletia tritici, Tilletia leavis) i gari na ječmu i pšenici (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici). Glavnica pšenice je parazitna gljiva koja se skoro isključivo prenosi semenom. Organi za reprodukciju koji ostaju u zemljištu mogu biti izvor zaraze ako se pšenica seje u monokulturi.

Za ovu namenu mogu se koristiti preparati iz hemijske grupe ,,Triazola“ koji inhibiraju sintezu ergosterola i deluju i preventivno i sistemično i ,,Ditiokarbamata“ koji deluju isklčjučivo preventivno i inhibiraju procese ćelijskog disanja. Preparati koji u sebi sadrže aktivne materije iz ovih hemijskih grupa su: Raxil, Akord, Semesan, Mankogal S, Lamardor i drugi.Preparat Lamardor je preparat sa dve aktivne materije ,,tebukopnazol“ i ,,protiokonazol“ i nije ga moguće kupiti u slobodnoj prodaji već samo nanešen na semensku pšenicu.

Preparati Raxil 060 FS, Akord 060 FS, Tebucon ili Tajcun i dr. preparati koji sadrže aktivnu materiju ,,tebukonazol“ primenjeni na pravi način i u preporučenim dozama 50 ml na 100 kg semena uz dodatak 0.5 l vode, mogu zaraženu pšenicu da oslobode od glavnice. Tretirano seme pšenice i ječma usvaja aktivnu materiju prilikom bubrenja i klijanje semena. Na taj način pružena je zaštita semenu od bolesti koje se prenose zemljištem kao i semenom.
Preparate Mankogal S i Semesan treba primeniti u količini od 200 g na 100 kg semena ozimih strnih žita.

Izvor:PSSS