banner-image

Ukrajinski MHP kupio Perutninu Ptuj

Perutnina Ptuj dobila je novog vlasnika, a to je ukrajinski div MHP, koji se smatra jednom od vodećih kompanija u međunarodnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.

Kako se navodi, Perutnina Ptuj, kojom je u poslednje tri godine ovladao ruski kapital kroz Sij grupu, prelazi u ruke Ukrajinaca. 

MHP grupa, vodeći proizvođač peradi u Ukrajini je slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije podnela prijavu koncentracije za sticanje udela u Perutnini Ptuj. 
Širenje MHP-a je strateški korak, u grupaciji MHP osigurali su da Perutnina Ptuj, koja zapošljava 3.600 ljudi, dobije dugoročnog strateškeg partnera s njima. Oni su naglasili da će Perutninu Ptuj, koja je, po njihovom mišljenju jak brend sa važnim udelom peradarskih proizvoda s dodatom vrednosti, u narednim godinama, podržati investicijama i daljim razvojem. 

U grupaciji MHP očekuju da će saradnja doneti direktne prednosti lokalnim proizvođačima i zaposlenima, a prema njihovoj proceni, uticaće i na peradarsku industriju u regionu Balkana. 

Prema neslužbenim informacijama ljubljanskog Dela, grupacija MHP je u međunarodnom postupku prodaje 91% udela Perutnine Ptuj ponudila daleko najvišu cenu. Kupovna cena nije poznata. Međutim, list navodi da će SIJ ostvariti profit prodajom. Naime, Sij je kupio Perutninu Ptuj za oko 70 miliona evra. Krajem prošle godine Sij je investiciju u Perutninu procenio na 82 miliona evra.