banner-image
banner-image

Protesti prekinuti, obećanje o akcizama zaboravljeno

Niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može da kaže koliko će, umesto najavljenog pojeftinjenja zbog julskog pada cena na međunarodnom tržištu, poskupeti gorivo na srpskim pumpama, ali da ono raste za po dinar svake nedelje, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kako piše „Danas“, analitičari očekuju da se taj trend ubrza, jer su od pre neki dan i na svetskim berzama cene nafte počele da rastu i prvi put od 2014. premašila 81 dolar za barel „brenta“ odnosno 72,21 dolar za marku „VTI“.

Ono što privredu najviše brine je što je na našem tržištu dizel, koji bitno utiče na troškove proizvodnje u poljoprivredi i transportu, daleko skuplji nego u okruženju. Njegova cena je za devet odsto viša u odnosu na prosek regiona, od nas je samo skuplja Grčka i Albanija, dok je najjeftiniji, za 16 odsto u odnosu na prosek, u Makedoniji.

Najveći udeo u ceni čini fiskalno opterećenje, koje za dizel u Srbiji iznosi 86,59 dinara po litru ili 52,5 odsto. Iz litra evropremijuma 95 država uzme 83,38 dinara ili 53,8 odsto, dok kupci autogasa za akcize i porez po litru daju 38,29 dinara ili 48,2 procenta. 

 

Tokom letošnjih protesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nagovestio da će akcize na dizel biti smanjene, ali je kao preduslov postavio prekid protesta. Protesti su prekinuti, ali je obećanje o akcizama zaboravljeno.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović (UNKS), kaže za Danas da se cene goriva menjaju svakodnevno, posebno za dizel koji kod nas ima veću akcizu nego u zemljama iz okruženja, iako je to gorivo nad kojim je potrebno da se uspostavi sistem refakcije.

Sada ga po istoj ceni sipaju i u džip i u traktor. U Hrvatskoj ratari mogu da kupe takozvani plavi dizel, na koji se ne obračunava akciza, dok u Mađarskoj paori imaju pravo na povraćaj 80 odsto od obračunate akcize. U industriji transporta naši prevoznici imaju pravo na osam do devet dinara povraćaja, ali se u Crnoj Gori, preračunato, kompanijama vraća 20 dinara naplaćenih iz fiskalnog opterećenja, pa su oni konkurentniji od naših„, kaže Mićović.

On dodaje da domaći prevoznici kad god mogu gorivo nabavljaju u inostranstvu, a sve češće i deo delatnosti registruju vani, gde su povoljniji uslovi za poslovanje zbog čega je na gubitku državna kasa.

Ni vozači iz regiona nisu zadovoljni cenama goriva, pa su, organizujući se preko društvenih mreža, letos u nekoliko navrata na sat vremena zaustavljali saobraćaj. 

„Zvanično“ objašnjenje za poskupljenje u momentu kada su cene sirove nafte na svetskom tržištu pale bilo je da nizak vodostaj Dunava uvećava troškove transporta, što stručnjaci nisu ocenili kao logično. Oni ukazuju na to da anomalije sa cenama, koje kako god da se kreću pri nabavci, rezultiraju poskupljenjima u maloprodaji, potiču od nedostatka konkurencije na srpskom tržištu. Dodatni problem je i to što država ne odustaje od visokih nameta čak ni u situacijima kada bi time podstakla proizvodnju, pa samim tim kasu popunila iz ubranih poreza na drugoj strani.

(Danas/021)