banner-image

Od 1. oktobra anketiranje poljoprivrednih gazdinstava

Od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine, Republički zavod za statistiku sprovešće Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, 2018.

U periodu sprovođenja Ankete, 535 obučenih anketara će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije i prikupiće podatke o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvima, proizvodnom metodu primenjenom u poljoprivredi i drugo.

Finansijska sredstva za sprovođenje ove Ankete od 2,5 miliona evra obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU, u okviru Nacionalnog programa IPA 2016 (85%) i iz budžeta Republike Srbije (15%).

Anketa se sprovodi u trogodišnjoj periodici, između dva popisa poljoprivrede, i predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede.

Dobijene informacije koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka i kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima za bolje planiranje poljoprivredne proizvodnje, ustanovljavanje poljoprivredne grane u koju bi trebalo investirati, kao i za prijavljivanje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

Pored toga, ovi podaci biće osnova za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, od koga zavisi kvalitet podataka o poljoprivrednoj proizvodnji. Uspeh ovog istraživanja u najvećoj meri zavisi od aktivnog učešća poljoprivrednika i tačnosti i potpunosti njihovih odgovora.

Prikupljeni podaci će služiti isključivo u statističke svrhe, zaštićeni su zakonom i predstavljaju službenu tajnu.

Na sajtu http://popispoljoprivrede.stat.rs/popis/spg/ mogu se naći sve važne informacije koje se odnose na sprovođenje Ankete.