banner-image

Sporazum o obrazovanju u organskoj proizvodnji

Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i Zavod za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije potpisali su danas Sporazum o saradnji koji će omogućiti organskim proizvodjačima da unaprede svoje znanje. Sporazum će doneti zajedničke aktivnosti na izradi i sprovodjenju programa obrazovanja odraslih na temu Organske proizvodnje i pčelarstva od strane Centra za organsku proizvodnju Selenča, koju će verifikovati nadležno ministarstvo.

Direktor COPS Jozef Gašparovski rekao je na potpisivanju sporazuma da taj centar već godinama radi na obuci organskih proizvodjača, da ima kapacitete i stručnjake, a sporazum će doneti „verifikaciju tih znanja“.

„Ovako će organski proizvodjači moći da dobiju i sertifikate da su obučeni i obrazovani za oblast kojom se bave“, rekao je Gašparovski.

Sporazum predvidja da će jedna organizacija iz nevladinog i jedna iz vladinog, zajednički raditi na obuci, istraživanju, izdavanju publikacija.

Predstavnik Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja Radiša Mikarić rekao je da Sporazum ozvaničava postojeću saradnju koja će doneti nove vrednosti poljoprivrednicima.

On je pozvao sve da nastave da uče, rekao da se oblast poljoprivrede i organske proizvodjnje rapidno menja, te da je obuka jedan od preduslova da Srbija i Vojvodina ostanu u korak sa trendovima.

Sporazum je potpisan na otvaranju 12. Foruma o organskoj proizvodnji, koji organizuje Centar za organsku proizvodnju Selenča u tom vojvodjanskom mestu.

Forum se održava danas uz podršku Vlade Vojvodine, u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta iz Slovačke, Evropske preduzetničke mreže Srbije, Višegradskog fonda i Interreg IPA CBC Program Hrvatska-Srbija.

Tema ovogodišnjeg Foruma je „Sertifikacija u organskoj proizvodnji“.