banner-image

Lupetanje ministara u poljoprivredi se ne naplaćuje

Oni koji veruju u to šta sad već godinama priča ministar poljoprivrede Branislav Nedimović verovatno su ubeđeni da seljaci za soju i suncokret dobijaju 50 dinara, a ne 29 ili 35… Veruju da Matijević, Mišković, Austrijanci u Sremskoj Mitrovici, nemački Tenis ko zna gde u Banatu, kao i ini seoski, gradski i prigradski klaničari seljacima tovljenike plaćaju 180 dinara kilogramu pa i više od toga.

Kad ministar krajem jula reče da će tako biti tako vljada mora biti jer je zahvaljujući subvencijama u stočarstvu i stranim direktnim investicijama u klaničnu industriju, cena tovljenika na našem tržištu takva, reče, između ostalog Nedimović.

I sve to naravno zahvaljujući naporima i viziji predsednika Aleksandra Vučića. Kad cena zvekne na 130 dinara, čija će to zasluga biti?

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-maj 2018. godine, beleži značajan pad od 24,8 odsto, u odnosu na prošlu godinu, ali koga to briga.

Reče Nedimović početkom juna da će od jula krenuti za Tursku bez carine 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja i 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja. Jul dođe i prođe, a šta bi s izvozom. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. Verovatno. Najavi da će sad da krene u Tursku da poveća bescarinsku izvoznu  kvotu govedine sa 5.000 tona na više od toga. Zahvaljujući predsedniku 
Aleksandru Vučiću biće povećana i kvota za Tursku
, ali nikako da doznamo zahvaljujući kome ne prodasmo puno te govedine u Rusiju i Kinu, a Nedimović se tako hvalio izvozom u ove velike države.

Što molimo Turke kada možemo u Rusiju, a pisali su naprednjački tabloidi, da Kinezi hoće u Srbiji da kupe 500.000 tona govedine godišnje. Krenuli da kupuju ovih dana pa junetina skočila za 150 dinara. Majstori. Nema odgovora i pojašnjenja verovatno zaslugom uspešne politike Aleksandra Vučića, a i što bi odgovarali volovima u Srbiji zašto se ne izvozi davno dogovorena govedina u Rusiju i Kinu, a kad krenemo da izvozimo što to odmah poskupi pa cenu i račun za izvozni poduhvat u stvari plate kupci u Srbiji.

Zahvaljujući Nedimoviću i Vučiću ove godine suša nije pogodila naše useve. Investicija od arpskog kredita u navodnjavanje realizuje se po celoj Vojvodini, otvaraju radove i Ana i Igor, ko stigne i gde stigne. Kanal do kanala cev do cevi, al da nije bilo ove kiše suša bi nas opet spržila, jer sistem ove godine nije strigao ni do jedne jedine seljačke parcele. Do Arapa možda jeste, al do seljačke oranice ni kap.  Možda će dogodine?

S Nedimovićem vam je kao s natpisom u onoj kafani -„Sutra besplatno pivo“. I tako svaki dan je danas, a sutra je sutra, a besplatnog piva nikad. Sve je samo dobra reklama.

Seljaci možda misle da država daje svima subvencije i da je Nedimović s Vučićem kao najzaslužnijim uspostavio pravdu za sve. I jednakost pride. Najavi Nedimović da država ne može da se meša u cene poljoprivrednih proizvoda. Lepo. Pa što onda dadoste voćarima 300 kilograma veštaka po kilogramu, a ostalima ništa. Na ime pretrpljenog straha verovatno. Ili je u pitanju dogovor s malinarima ispod žita da se ne dosete oni koji žanju, beru kukuruz ili gaje paradajz i papriku i ostalu nevažnu galanteriju. Pa šta vi koji mrzite Vučića imate protiv toga da se nesretnim voćarima da bednih 300 kilograma veštaka. Ništa. Samo što će takvim marifetlucima i bednim politikntstvom Vučić i Nedimović rasturiti u ovoj državi svaki sistem u poljoprivredi i sve će zavisiti od slobodne volje nesposobnih I nerzumnih raznih Nedimovića i Vučića. Srede im oni veštak. Svaki seljak mora da dobije 300 kilograma veštaka po hektaru ili niko.To se zove sistem. Ostalo je kupovina ljudi za sitne novce. Glas na izborima za 300 kila đubriva.To samo tako pišete zato što mrzite Vučiča. Ili što bi komentarisali  naprednjački botovi „gomile besmislica bez dokaza“.

A da li ste od Nedimovića pre neki dan čuli da ćemo uskoro pšenicu izvoziti u Egipat? Verovatno je taj Misir na Marsu pa do sada tamo izvoz nije dobaciovao.To su krivi Tadić i Jeremić koji su vladali pet godina, a Vučić vlada smao pet godina.

Dakle, da se vratimo na pšenicu. Reče Nedimović da nam treba veće tržište te da ćemo zahvaljujući njegoviom i naporima najpametnijeg pravnika na svetu uskoro pšenicu izvoziti u Egipat, kukuruz u Kinu, jabuke u Indiju, a rotkve strugane ….

Da mi imamo ozbiljnu proizvodnju i ozbiljnu državu koja će da je podrži, a ministre koji dele veštak kako im se ćefne i kako želi glasačko telo, sve bi se ovo na ova mesta izvozilo i bez ministra i sličnih prodavaca magle. Ovako, lupetanje ministara u srpskoj poljoprivredi se ne naplaćauje. Pa udri.

Šta je prava enigma?

Prava je enigma je u stvari kako ovaj Vučić bira ove ministre poljoprivrede. Imao je kardove iz Demokratske stranke, iz SPS-a, pa Koštuničine majstore. Sledeći mora da će biti neki ekspert preletač iz G17 plus. Da metne Dinkića? On je stručnjak za Arape. Pardon. Na drugom je mestu odmah iza Vučića jer od Vučića niko nije ni bolji ni pametniji niti bilo šta zna i ume da uradi.

Milovan Lukić