banner-image

Sela se prazne, a iz vlade slušamo bajke

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Vlade Srbije da prestane sa “praznim pričama” o ravnomernom regionalnom razvoju i pokrene suštinske promene centralizovanog sistema zemlje.

Izjava Milana Krkobabića, ministra zaduženog za ragionalni razvoj, da će se založiti za veća izdvajanja za ruralna i rubna područja, samo je još jedna prazna ideja, koja nije podržana konkretnim rešenjima”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Zdenko Kolar.

Prema njegovim rečima, svi demografski podaci govore o drastičnom padu broja stanovnika pograničnih područja u Srbiji i Vojvodini.

“Demografska katastrofa posledica je neravnomernog regionalnog razvoja i snažne beogradizacije”, ocenio je Kolar.

Dodao je da poslednji podaci o prosečnim platama zaposlenih jasno ukazuju na “ogroman jaz” između Beograda i opština u rubnim delovima Srbije i Vojvodine.

“Dok je prosečna plata zaposlenih za mesec jul u opštini Vračar iznosila 77.749 dinara, dotle je iznos primanja zaposlenih u Odžacima 40.549 dinara, Beloj Crkvi 39.607 dinara, Baču 37.972 dinara, Dimitrovgradu 37.693 dinara, a Svrljigu 32.101 dinara. Odnos prve i poslednje opštine po zaradama je dva i po prema jedan”, kazao je Kolar.

Ocenio je da su ti podaci “tužna slika realnog stanja” u Srbiji.

“Dok se u Beogradu sprovode megalomanski projekti, ostatak zemlje se prazni i polako nestaje”, rekao je Kolar.

Dodao je da je bez istinske decentralizacije, nemoguće govoriti o ravnomernom regionalnom razvoju.

“Bez modernog Ustava i pratećih zakona nema ni reči o razvoju malih opština. Nažalost, političari poput Krkobabića, ali i celog kabineta Ane Brnabić,sasvim je sigurno, nemaju niti želje, niti znanja da Srbiju učine državom u kojoj je kvalitet života u glavnom gradu i bilo kojoj drugoj opštini približno jednak. Gospodo ministri, posetite Austriju, Sloveniju ili Švajcarsku i učite se dobroj praksi”, poručio je Zdenko Kolar.

(Autonomija)