banner-image

Al Dahra kupila PKB za 105 miliona evra

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović potpisao je danas sa predstavnicima kompanije Al Dahra d.o.o Irig Ugovor o prodaji Poljoprivredne korporacije Beograd AD.

Stevanović, koji je kupoprodajni ugovor potpisao sa predstavnikom Al Dahre Kadaimom Abdulahom Al Darejem, izrazio je uverenje da će kupac PKB-a ispuniti sve ugovorene obaveze, dodavši da će cena za stado biti nešto više od 17 miliona evra

Prema rečima Stevanovića svim radnicima PKB-a, kojih je 1.706, biće ponuđen posao, ali su procene da je optimalno da taj kombinat u naredne tri godine ima 1.000 radnika.Onima koji budu višak, kako je ranije dogovoreno sa sindikatom, biće ponuđene otpremnine od 450 evra po godini staža. 

Al Darej je istakao da Al Dahra ima novac, znanje i tehnologije koje će preneti u Srbiju.

PKB je prodat za 105,055 miliona evra. Na tenderu je početna cena za ponuđenu imovinu PKB-a bila određena u iznosu od 50 odsto procenjene vrednosti i iznosila je oko 104,055 miliona evra. Al Dahra će, prema ugovoru, investirati 30 miliona evra u tehnologiju, mehanizaciju i obnovu stada.

U saopštenju koje je povodom kupovine PKB izdala Al Dahra navodi se da je reč o međunarodnoj korporaciji specijalizovanoj za agrobiznis, koja u svom  fondu ima čak 160.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta. U svom sastavu ima različite kompanije koje posluju u prerađivačkoj, mlekarskoj i mlinskoj industriji, kao i razvijene globalne trgovinske kapacitete. Uključivanjem PKB-a u postojeći portfolio Al Dahra dobija odličnu priliku da ojača svoju poziciju u Evropi i obezbedi dalji razvoj poslovanja kompanije u mlekarskom segmentu.

Poslovanje koje Al Dahra preuzima od PKB Korporacije obuhvata nekoliko različitih delatnost u oblasti poljoprivrednog i prehrambenog sektora. Al Dahra će obrađivati više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na 8 farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda na kojima kompanija planira uzgoj različitih useva uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća. Osim toga, Al Dahra će preuzeti upravljanje mlekarskom i stočarskom proizvodnjom koje snabdevaju industriju mleka i mesa u Srbiji. PKB trenutno proizvodi oko 55 miliona litara sirovog mleka godišnje, sa stadom od oko 17.000 goveda mlečnih i mesnih rasa. Mlekara raspolaže sa sedam objekata za proizvodnju, uključujući štale i muzne kapacitete.

Al Dahra je u sklopu transakcije preuzela obavezu da u naredne tri godine investira 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB Korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB Korporacije i njenih kapaciteta u cilju ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka.

   – Uključivanje PKB-a u naš postojeći portfolio osnažuje poziciju kompanije Al Dahra u Srbiji i naše regionalno prisustvo u Evropi. Istovremeno, ova investicija upotpunjava našu strategiju vertikalne integracije, pružajući mogućnost Grupi da dalje razvija svoje poslovanje u poljoprivrednoj, mlečnoj i stočarskoj proizvodnji. Al Dahra visoko ceni znanje i stručnost zaposlenih u PKB-u i veoma smo posvećeni nastavljanju tradicije ove kompanije, kao i održavanju izuzetno značajne uloge PKB-a u snabdevanju građana Srbije. Smatramo da će privatizacija PKB-a i investicije Al Dahre u unapeđenje postojećih kapaciteta i infrastrukture značajno doprineti komercijalizaciji i internacionalizaciji srpske poljoprivrede, a da će korist od toga imati srpski farmeri, trgovci i čitav poljoprivredni sektor u Srbiji. Radujemo se daljem jačanju naših veza sa Srbijom i srpskim narodom kroz realizaciju novih investicija, rekao je potpredsednik i suosnivač kompanije Al Dahra, Nj.E. Kadim Al Darei povodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora o preuzimanju PKB Korporacije.

(Agrosmart)