banner-image

Gorak ukus ovogodišnjeg šećera

Ovogodišnja kampanja vađenja i prerade šećerne repe, koja je u toku, zabrinjavajuća je i za proizvođače i prerađivače, navodi se u saopštenju d.o.o. „Industrijsko bilje“. Obrazlažući ovakvo stanje, direktor ove organizacije dr Olga Čurović ističe da razloga ima više. Pre svega, kako se navodi u informaciji o dosadašnjim rezultatima kampanje, zbog loših vremenskih prilika, setva šećerne repe je počela kasno,  tako da je do sredine aprila bilo zasejano jedva 50 odsto planiranih površina. Setva je  nastavljena i krajem aprila i početkom maja, a umesto 60.000-62.000 hektara, koliko su bili zahtevi poljoprivrednih proizvođača da ugovaraju proizvodnju sa fabrikama šećera, zasejano je svega 48.000 hektara.  

 Kasna setva, velika vlaga, a u avgustu toplo vreme, kako se navodi u informaciji,  „skuvalo“ je šećernu repu, zatim je došla suša, što je umanjilo ovogodišnji rod.

Na terenima pod šećernom repom u Banatu i Sremu pojavila se trulež na šećernoj repi, zbog čega se kao takva  ne može nigde iskoristiti, niti kao sirovina, niti kao stočna hrana. Na parcelama poljoprivrednih proizvođača trula repa se kreće od dva do preko 50 odsto, tako da je repa sa takvih površina praktično neupotrebljiva, što za proizvođače predstavlja totalnu štetu. Nepovoljno vreme od početka setve šećerne repe do početka kampanje oštetilo je poljoprivredne proizvođače ove godine do razmere elementarne nepogode i  dovelo ih u situaciju da trpe nenadoknadive gubitke.To je opravdano izazvalo njihovo nezadovoljstvo.

Ovako katastrofalnom ishodu kampanje prethodila je i manja otkupna cena šećerne repe, što je posledica drastičnog pada cene šećera na svim tržištima. Poljoprivredni proizvođači, upoznati s lošom situacijom na tržištu, sve nižom cenom šećera,  suočili su se sa time da u ovoj godini ugovaraju proizvodnju šećerne repe po ceni nižoj od prošlogodišnje, nadajući se većim prinosima i digestiji kojom bi amortizovali nižu otkupnu cenu. Sve se to izjalovilo zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom proleća i leta, objašnjava dr Olga Čurović, napominjući da su fabrike, suočene s padom cena šećera, i dalje  održavale otkupnu cenu šećerne repe, ne ugrožavajući poljoprivredne proizvođače, sve do danas kada i s ovako formiranom otkupnom cenom rade na granici rentabiliteta.

 Međutim, niska cena šećera na tržištu, uz povećane  troškove u kampanji, ne samo zbog loše  šećerne repe već i zbog rasta cene energenata za 22 odsto, dovodi i fabrike šećera u gubitke i neizvesnu budućnost u narednoj sezoni, navedeno je u saopštenju.

Izvor:Poljoprivrednik