banner-image

Ozbiljne sankcije za svaki pokušaj ugrožavanja trgovine s Rusijom

Svaki pokušaj ugrožavanja sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom biće ozbiljno sankcionisan, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je, komentarišući za televiziju Prvu hapšenje 36 osoba zbog nelegalnog izvoza voća iz EU u Rusiju, naveo da je to najveće hapšenje u oblasti poljoprivrede u poslednjih 10 godina. Dodao je da je rusko tržište veoma važno za srpske poljoprivrednike.

Kako kaže, akcija istraživanja nelegalnog izvoza voća trajala je između dva i tri meseca, a pored ministarstva poljoprivrede u njoj su učestvovali i pripadnici policije i Poreske uprave.

Primećeno je da neke firme imaju nagle skokove u izvozu, pa je situacija u tajnosti istražena, dok je ruska strana obaveštena o svemu 10-15 dana pre akcije hapšenja, objašnjava ministar. Navodi da Srbija sada ima kapacitete da sama istražuje i otkriva pokušaje malverzacija.

Policija je uhapsila grupu od 36 ljudi i podnela krivične prijave protiv još 43 osobe zbog sumnje da su uvozili voće i povrće iz Evropske unije i uz lažnu dokumentaciju prodavali ga kao proizvode iz Srbije, uz dobit od najmanje 439 miliona dinara odnosno oko 3,7 miliona evra.

Uhapšeni su D. Ž. (42) i J. Ž. (42), koji se sumnjiče da su organizatori kriminalne grupe, kao i odgovorno lice preduzeća „Kleri fruit“ T. M. (38), bivše odgovorno lice tog preduzeća A. S. (30) i zaposleni u toj firmi Ž. V. (45).

Među uhapšenima su i odgovorno lice preduzeća „Vip Fruit“ i bivše odgovorno lice firme „Vip logistik“ Lj. V. (43), 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, četiri otkupljivača, a krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još 43 osobe.

Sumnja se da su oni voće poreklom iz zemalja EU prepakivali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažovalo preduzeće „Kleri Fruit“, a kako bi prikrili poreklo robu mešali sa istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju o poreklu.

U okviru akcije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni su i zaposleni u Institutu „Agroekonomik“ V. J. Z. (36) i M. V. (30).

Izvor:N1