banner-image

Prinosi kukuruza rekordni, cena niska

Rodilo je toliko da preliva. Preliva u prikolicama, čardacima i skladištima. Dragan Dušanić poljoprivrednik iz salaša Bukovac kaže da ovako dobru godinu za proizvodnju kukuruza ne pamti.

„Ja verujem da je ovo jednom u nekoliko decenija. Prinosi se kreću od osam do 14 tona suvog zrna po hektaru. Sama žetva krenula je vrlo rano zbog sušnog perioda koji je doneo niske vlage ranih hibrida“, kaže Dušanić.

Berba kukuruza u atarima Sombora je završena i sada na njivama samo kombajni koji vrše kukuruz.

„Zavisno od hibrida i grupe zrenja, ali u proseku vlaga se kreće od 13 do 16 posto. Kukuruz se u silosima i podnim skladištima može čuvati i sa 16 odsto vlage „, kaže Dušanić.
I dok poljoprivrednici mogu biti zadovoljni rodom, cena im kvari računicu.

„Trenutna cena na dva otkupna mesta na kojima mi prodajemo je 14 dinara sa PDV-om“, navodi Dušanić. „Cena je zaista mala. Ako bi se gledao realno cena bi trebala biti 16,17 dinara“, smatra Stipan Hornjak, poljoprivrednik iz salaša Gradina.

„Bilo je najava da će kukuruz biti i 16 dinara, ali par dana pred žetvu cena je pala i mislim da cena neće ići gore jer kukuruza ima dosta. Cena je nestabilna sve zavisi da li će krenuti izvoz. Ako ne bude krenuo izvoz cena će ići još dole, ali mi na to ne možemo uticati. Mislim da je idealno vreme za prodaju kukuruza baš sada“, naglašava Dušanić i dodaje da troškovi skladištenje neće biti u kilogramima već u dinarima.

Ratari koji ovih dana vrše kukuruz u somborskim atarima, kažu imaju problem sa skladištenjem, jer je većina skladišta puna. Oni koji nemaju svoja skladišta za zrno zato žetvu odlažu dok kukuruz ne bude mogao biti primljen kod skladištara.

Izvor:RTV