banner-image

Evrposke agencije za plaćanja razmenjivale iskustva

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja učestvovali su na „44. Konferenciji direktora agencija za plaćanja“ (44th Conference of Directors of EU Paying Agencies), koja je održana početkom oktobra u Austriji. Cilj okupljanja bio je da promoviše saradnju i razmenu iskustava i najboljih praksi između platnih agencija, kao i razvoj veština i znanja neophodnih za uspešno upravljanje podrškom Evropske unije u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva.

Na Konferenciji, koju je u okviru austrijskog predsedavanja Savetom Evropske unije organizovala agencija zadužena za agrarna plaćanja u ovoj zemlji, prisustvovali su delegati iz zemalja članica EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, kao i predstavnici Evropske komisije i Evropskog revizorskog suda.

U fokusu okupljanja je bila budućnost Zajedničke poljoprivredne politike (The Common Agriculture Policy – CAP), pozitivni trendovi u osiguranju, implementacija Integrisanog sistema upravljanja i kontrole – IAKS u direktna plaćanja, kao i unapređenje sistema terenskih kontrola.

Zajednička poljoprivredna politika je najdugoročnije i najbolje integrisana politika Evropske unije, koja je i od globalnog strateškog značaja. Za vreme austrijskog predsedavanja pažnja će biti posvećena poboljšanju položaja poljoprivrednih proizvođača koji su u ovom trenutku prepoznati kao najosetljivija karika u čitavom lancu snabdevanja hranom, kako bi se na tržištu stvorili ravnopravniji uslovi, kao i održivi razvoj vitalnih ruralnih područja, posebno u ugroženim i planinskim regijama.