banner-image

Suvu šljivu iz Osečine traže Kinezi

Za razliku od prošle godine, kada voćarima nije bilo isplativo da suše šljivu zbog veće cene sveže, ove godine situacija znatno povoljnija. U Osečini i Podgorini ponovo rade. I pojedini veliki izvoznici iz Osečine pokrenuli su nove kapacitete za sušenje šljive, koju će prvi put ponuditi i na tržištu Kine.

U domaćinstvu Jankovića u okolini Osečine, za razliku od prošle godine kada nije bilo suvih šljiva za prodaju, ove godine ponovo je dobra sezona. Oko osam tona suve šljive spremno je za dugogodišnjeg pouzdanog kupca iz tog kraja.

„Ne bi trebalo da bude sporno, jer je šljiva dobrog kvaliteta, dobro smo je osušili i nadamo se dobroj ceni i solidnoj zaradi“, napominje Marko Janković iz sela Gornje Crniljevo kod Osečine.

U ovom selu, poznatom po zasadima šljive i broju sušara, slična je situacija i kod drugih voćara.

„Sušara u selu Gornjem Crniljevu ima oko 40 i sve su radile ove godine, a u odnosu na prošle godine, cena šljive je bila niska i svi su odlučili da suše“, dodaje Aleksandar Janković iz Gornjeg Crniljeva.

Dobar deo suve šljive iz ovog sela krenuće put inostranih tržišta, zahvaljujući pojedinim najvećim izvoznicima i prerađivačima iz ovog kraja u Srbiji. Ove sezone pokrenuti su i novi savremeni tuneli za sušenje šljive, čiji je kapacitet 25 tona dnevno.

U Osečini je na stotine tona spremno za izvoz. Ove godine srpska šljiva je konkurentna, a da li se otvaraju i neka nova tržišta?

„Sa povećanjem roda snizile su se i otkupne cene sirovine, što je uticalo i na cenu suve šljive da bude niža, da budemo konkurentni sa drugim državama na tržištu. Sad nam se pojavila mogućnost da se otvorimo i prema kineskom tržištu, jer imamo učešće na Sajmu od 16. do 22. Srbija, kao jedina zemlja iz Evrope, učesnica je Sajma“, objašnjava Dobrivoje Jovanović ispred firme „Jovanović voće“ iz Osečine.

Pojedini veliki proizvođači suve šljive iz Osečine nadaju se velikom tržištu. Uz ukus i kvalitet, koji pre svega ističu, zainteresovanim kupcima u Kini ponudiće i različita pakovanja „srpskog brenda“, bez kojih je nezamisliva ozbiljnija ponuda na tržištu.

Izvor:RTS