banner-image

Radojević: Zadatak nam je da promovišemo zadrugarstvo

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, u okviru stručne posete Sloveniji i Italiji, koju je organizovao Zadružni savez Vojvodine, vodio je razgovore sa predstavnicima slovenačkog zadružnog sektora u Goriškim Brdima, a potom u Ferari sa predstavnicima Saveza poljoprivrednih zadruga Italije o mogućem unapređivanju saradnje sa AP Vojvodinom, u oblasti poljoprivrede i zadrugarstva.

Dr Radojević je u susretu sa slovenačkim i italijanskim zadrugarima naglasio da su nam izuzetno značajna iskustva drugih u ovoj oblasti, jer je zadrugarstvo jedini način organizovanja malih i srednjih proizvođača za njihov opstanak na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Radojević je u Goriškim Brdima obišao Zadrugu „Vinske kleti“, gde je održan sastanak sa direktorom Silvanom Peršanjom i predstavnicima Zadružnog saveza Slovenije.

„Zajednički zadatak države, samih poljoprivrednika, zadružnih saveza Vojvodine i Srbije, jeste da promovišu ideju zadrugarstva“, istakao je Radojević i naveo da intenzivno radimo na tome, podsetivši i na tradiciju u AP Vojvodini dugu preko 170 godina.

On je naveo da dugogodišnja saradnja koju Vojvodina i Srbija ostvaruju sa Zadružnim savezom Slovenije značajno doprinosi ukupnoj međuzadružnoj saradnji u regionu.

Slovenački i italijanski zadrugari su istakli značaj ovakvih susreta i pohvalili Srbiju, koja je postigla vidljive uspehe na planu revitalizacije zadrugarstva, i uspela da donese afirmativni zakon o zadrugama. Kako su naveli, odraz ovakvih pomaka ogleda se i kroz uspešnu regionalnu saradnju zadružnih saveza, kao i međunarodne aktivnosti i izrazili spremnost da svoja iskustva podele sa nama.

Radojević se u Ferari sastao i sa Masimom Morom, potpredsednikom AGCI, Saveza poljoprivrednih zadruga pokrajine Emilija Romanja.

Nakon zajedničkog obilaska ogledne Zemljoradničke zadruge Salvi, Masimo Moro i predstavnici Zadružnog saveza Italije su se, u razgovoru sa delegacijom Vojvodine, složili da se kroz modernizaciju zadruga i stimulisanje udruživanja u složene zadruge postiže unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, što je zajednički cilj svih učesnika u poljoprivrednoj delatnosti.

Radojević i Moro su se osvrnuli i na protokol o saradnji koji su prošle godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Zadružni savez Vojvodine, potpisali sa Nacionalnim udruženjem italijanskih zadrugara „AGCI“, Konfindustrije Srbija.

Sporazum je značajan jer predstavlja okvir za strateško partnerstvo između italijanskih i srpskih zadruga.

Delegacija iz Vojvodine, u čijem sastavu su bili i predsednik i sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Konfindustrije Srbija, obišli su zadruge lidere u proizvodnji voća i povrća u Ferari, kao i zadrugu za proizvodnju parmezana u Parmi i upoznali se sa njihovim načinom rada.