banner-image

Počinju licitacije za zakup državnog zemljišta

Lokalne samouprave i gradovi redom objavljuju oglase za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2019. godinu jer za prvi krug licitacije rok je kraj oktobra, a drugi krug treba da bude održan najkasnije do 1. aprila naredne godine.

Ali održavanje licitacije ne završava se po sprovedenom javnom nadmetanju jer lokalne samouprave i gradovi posle licitacije saglasnost moraju dobiti od Ministarstva poljoprivrede pa tek onda mogu potipisati ugovore s poljoprivrednicima koji su dobili njive na javnom nadmetanju.

Još jedan rok moraju da ispoštuju opštine i gradovi, a to je da do 31. marta donesu plan uređenja korišćenja poljoprivrednog zemljišta, na koji saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede. 

Opština Srbobran, žureći da posao bude na vreme, zakazala je licitaciju za prvi krug u ponedeljak, 15. oktobra. Ratarima je na raspolaganju nepunih 160 hektara, odnosno 911 parcela, od kojih je samo jedna veća od deset hektara.

– To su oranice, pašnjaci i livade koje stočari nisu hteli da uzmu –kaže član Opštinskog veća za poljoprivredu Relja Kurjački, navodeći da opština u državnom posedu ima 2.500 hetara zemlje, ali su površine otišle u zakup na osnovu prava prečeg zakupa, te da je za licitaciju malim i srednjim poljoprivrednicima ove godine ostalo na raspolaganju samo oko 160 hektara.
Kurjački, istovremeno, kaže da je opština skinula rod kukuruza i soje sa 40 državnih hektara koje su obrađivala nepoznata lica, uzurpatori, koji državnu zemlju obrađuju bez plaćanja arende.

I Opština Bač juče je objavila oglas kojim poziva zainteresovane ratare na licitaciju. Ta opština ima bezmalo 6.000 hektara državne zemlje, ali neće svu izdavati.
Stočari su na osnovu prava prečeg zakupa dobili 500 hektara, Srednja poljoprivredna škola će bez naknade obrađivati 83 hektara državnih njiva, a 26 hektara, takođe bez naknade, Poljoprivredna stanica u Baču. Osim toga, Opština Bač ima od lane i zakupce na 30 godina. Zemlja koja će biti ponuđena za obradu iduće godine je od treće do pete klase, kazali su u Opštinskoj upravi Bača.

Pravo na zakup zemlje, podsećamo, imaju nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava aktivnih u protekle tri godine, a pravo prečeg zakupa vlasnici sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje, ribnjaka, plastenika, staklenika, višegodišnjih zasada koji su na državnim njivama u višegodišnjem posedu.

U tu grupu spadaju i vlasnici domaćih životinja – stočari koji na državnoj zemlji imaju objekte za uzgoj stoke ili pak imaju stoku u svom posedu, ali im oranice trebaju za ratarsku proizvodnju radi ishrane životinja. Tako, recimo, u opštini Kovačica državne njive koriste samo veliki stočari.
U pogledu visine arende lokalne samouprave su samostalne, s tim što po pravu prečeg zakupa arenda za hektar ne može biti veća od 194 evra, u dinarima po srednjem kursu NBS, jer toliko košta zakup po hektaru u Srbiji u protekle tri godine. Taj iznos odredila je Uprava za poljoprivredno zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede na osnovu evidencije po lokalnim samoupravama koliko se plaćala arenda za prosečan kvalitet zemlje.

Ratari smatraju da se kasni

Dok lokalne vlasti žure da ne zakasne u rokovima, ratari negoduju smatrajući da licitacija treba da se završi najkasnije u septembru da bi se državne njive mogle koristiti za jesenju setvu. – S licitacijama se kasni i ne postoji mogućnost da se na državnim njivama seje pšenica već samo prolećne kulture – kaže predsednik Saveza poljoprivrednika Banata Dragan Kleut, predočavajući da se rokovi moraju pomeriti i procedura oko izdavanja pojednostaviti. – O tome smo više puta razgovarali u Ministarstvu poljoprivrede.
On navodi da su poljoprivredna udruženja na području Vojvodine procenila da se u pokrajini izdaje oko 200.000 hektara državne zemlje.
Izvor:Dnevnik