banner-image

LSV: Ako ćute ministri, neka se premijerka izjasni o gorivu

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš oštro je danas kritikovao Vladu Srbije zbog cena goriva i zatražio smanjenje akciza na gorivo i revidiranje Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

„Srbija je jedna od najsiromašnijih evropskih država, pa je svako povećanje cena atak na već prazne kućne budžete građana. Tražimo hitnu reakciju premijerke Ane Brnabić. Ako ćute ministri, ona mora da učini sve da građani snose što manje štete zbog loših poteza vlade. Cena goriva u Srbiji moža i mora biti niža“, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je LSV i ranije upućivao zahteve ministru finansija Siniši Malom da se izmeni Zakon o akcizama, što bi dovelo do smanjenja cena goriva.

Podsetio je i da je LSV od ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića tražio da u što kraćem roku pokrene aktivnosti u cilju izmena Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

„Svima je jasno da je ruski partner kupio Naftnu industriju Srbije ispod realne tržišne cene, a benefiti koje Gaspromnjeft ima u našoj zemlji toliko su veliki da je šteta koja se nanosi Srbiji, Vojvodini i lokalnim samoupravama sve veća. Jedna od najvidljivijih šteta je visoka cena goriva“, naveo je Kostreš.

Od danas obeležavanje derivata po novom

Na pumpama u Srbiji danas bi trebalo da počne primena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obeležavanju derivata. Pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle Bregzita.

– Od ove direktive se očekuje da će država, pre svega, još sigurnije naplaćivati akcize, da će vozači znati šta kupuju i da će one koji pošteno posluju zaštititi od onih koji love u mutnom – kaže Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Direktiva je stupila na snagu 12. oktobra i za kontrolu njenog sprovođenja u Srbiji će biti zadužene nadležne inspekcijske službe. U praksi će to značiti da na rezervoarima na benzinskim stanicama, kao i na vrhovima „pištolja“ za točenje, moraju da budu istaknute odgovarajuće nalepnice, baš kao i na svim vozilima proizvedenim, odnosno prodavanim na ovim tržištima posle 11. oktobra ove godine.

Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakama B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel.

Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mešavini goriva.

Vrednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminijum). Procena je da, na primer, u Nemačkoj čak 90 odsto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema.

Prema sadašnjem stanju, najčešća oznaka goriva na našem tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet odsto etanola u gorivu. TNG će imati etiketu u obliku romba, baš kao i CNG.

Direktivom Evropske unije u suštini se definiše infrastruktura za alternativna goriva u celoj EU. Ona obrađuje alternativna goriva, odnosno njihovu jasniju prezentaciju građanima.